Een dag met een gouden haakje voor HSV De Kruisweel

KRUISLAND – Zaterdag 24 februari was voor HSV De Kruisweel een dag met een gouden haakje. Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de hengelsportvereniging, werd in zaal Koch uitgebreid stilgestaan bij dit heugelijke feit. Tijdens de receptie, het buffet en de feestavond kregen leden en andere genodigden alle gelegenheid om dit op een feestelijke manier met elkaar te vieren.

Tijdens het feestelijk samenzijn werd door het bestuur tevens van de gelegenheid gebruik gemaakt om, verspreid over de dag, vijfentwintig leden te huldigen die 25 jaar of langer lid zijn van de vereniging. Stuk voor stuk trouwe bondgenoten, maar onder hen twee personen met een wel heel indrukwekkende staat van dienst. Frans Buron en Toine Linders, 1ste secretaris van de club. Beide heren zijn vanaf het begin lid van de club.

Uitstel, geen afstel

Toine Linders kreeg het speldje door voorzitter Rien Luijks opgespeld. De huldiging van Frans Buron moest noodgedwongen worden uitgesteld naar een ander tijdstip en andere locatie. De nog energieke 88-jarige visliefhebber was twee dagen voorafgaand aan het feest tijdens een fietsrit namelijk geschept door een auto. Hij heeft daarbij zijn heup gebroken en ligt nu in het Ziekenhuis in Bergen op Zoom. Op dinsdag 27 februari zal de pechvogel hier door het bestuur worden bezocht om de huldiging alsnog plaats te laten vinden.

Terugblik

In zijn toespraak blikt Rien Luijks terug op vijftig jaar geschiedenis. Vijftig jaar geleden namen tweeëntwintig leden van HSV ’t Bliekske uit Oud Gastel het initiatief om een Kruislandse hengelsportvereniging op te richten. HSV De Kruisweel was per 15 februari 1968 een feit. De naam van de club vindt zijn oorsprong in een samenvoeging van de Kruisbeek en de Rode Weel, populaire visgelegenheden rondom het dorp Kruisland. Gedurende de jaren na de oprichting schommelde het ledenaantal van de vereniging constant tussen de 165 en 200 leden. Vanaf 2010 maakte het ledenaantal een spectaculaire groei door, waardoor de Kruislandse club heden ten dage 475 leden, waarvan circa 40 jeugdleden, telt. Gedurende het jaar worden er door de vereniging tal van activiteiten georganiseerd. Zo zijn er, naast de hengelwedstrijden voor senioren en jeugdleden, bingo’s, fietstochten, viscursussen en worden er onderlinge wedstrijden georganiseerd.  

Door Mascha Diaz©Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl