“Een dag is voor ons pas geslaagd als iedereen die heel binnen komt, ook weer heel buiten staat”

STEENBERGEN – Het is alweer alle hens aan dek deze ochtend voor Leo Holierhoek van openluchtzwembad de Meermin. Er staan al een aantal zwemmers klaar voor het zogenaamde ‘vroege vogel zwemmen’, en ondertussen lopen onderhoudsmedewerkers rond om de boel netjes aan kant te maken. We staan aan het begin van een week waarin er stralend weer is voorspeld, en daar moet het team van de Meermin op voorbereid zijn. “Op een drukke middag kunnen er zomaar 800 bezoekers binnen een uur binnenkomen; en die verantwoordelijkheid nemen wij zeer serieus”, zegt Holierhoek, bij velen bekend als ‘badmeester Leo’.

Die verantwoordelijkheid die de badmeester aanhaalt heeft voor hem een hele actuele reden. Een aantal toezichthouders van een zwembad in Rhenen waar twee jaar geleden een 9-jarig meisje verdronk, worden vervolgd door het Openbaar ministerie. “Dat is iets wat mij, en andere medewerkers uit ons team, heel erg raakt. Wij doen er hier elke dag alles aan om nooit zoiets te laten gebeuren. Iedereen die hier werkt is goed opgeleid, maar je kan niet alles zien. Er bestaat geen 100 procent veiligheid”, aldus Holierhoek.

Om die reden zou hij ook pleiten voor een vangnetregeling waarmee wordt bekeken welke basisschoolleerlingen in groep 6 nog geen zwemdiploma hebben, zodat er geen kinderen naar de middelbare school vertrekken zonder een zwemdiploma. “Want ik zie ze nog vaak genoeg hier; grotere kinderen waarvan je zou denken dat ze goed kunnen zwemmen, maar die er doorheen zijn geglipt.”

Zwem-ABC

De betrokkenheid en inzet van de badmeester is wellicht ook de reden dat het zwembad geliefd is bij de bezoekers. De aanmeldingen voor de zwemlessen zijn nog nooit zo hoog geweest. “We blijven er bij de ouders op hameren dat kinderen het hele zwem-ABC moeten halen. Pas dan kunnen ze zich goed redden. Dat is ook een van de redenen waarom we het ouder-kind zwemmen organiseren. Zo voelen ze zich betrokken bij de zwemles en kunnen ze zelf ervaren wat je moet kunnen om een diploma te behalen.”

Temperatuur

Behalve de veiligheid, is de temperatuur van het water ook een telkens terugkerend punt van aandacht voor Leo Holierhoek. Met bijna wiskundige precisie houdt hij de grens van 22 graden in de gaten. Dit seizoen is er een nieuwe kachel die efficiënter werkt. En de zonne-energie helpt ook een handje mee om die moeilijke eerste plons in het water aangenaam te maken. “Met die zonnepanelen kan ik op een warme dag het water zomaar 2 graden warmer krijgen.”

Dat wordt het dit weekend letterlijk een warm bad voor de bezoekers van de Meermin, want er komt mogelijk een hittegolf aan.

Door: Nicole van de Donk