Echtpaar Van Rheenen 65 jaar getrouwd

WELBERG – ,,Hij stond op tafel bij m’n zus, een lamp te maken, en ik vond dat ’ie een leuke snuit had.’’ Zo leerden Lenie en Koos van Rheenen elkaar kennen. De vonk sprong over, om nooit meer te doven, getuige het feit dat zij vandaag – zondag 30 augustus – maar liefst 65 jaar met elkaar getrouwd zijn.

Het briljanten paar woont sinds achttien jaar naar volle tevredenheid in de Pastoor Ermenstraat, op de Welberg. De nu 83-jarige Lenie komt oorspronkelijk uit Den Haag en dat is ook nog wel te horen aan haar tongval. ,,Ik zou echter voor geen goud meer terug willen,’’ klinkt het resoluut.

Samen met haar inmiddels 89-jarige echtgenoot, koos ze ruim veertig jaar geleden heel bewust voor (West-)Brabant. ,,Lenie had een broer in Ossendrecht, toen we daar een keer op visite waren geweest, besloten we ook deze kant op te komen,’’ aldus Koos, geboren in het Zuid-Hollandse Nootdorp.

Oudste lid van badmintonvereniging

Ze kozen domicilie in Putte, om vervolgens dus naar Welberg te verhuizen. ,,De gemoedelijkheid spreekt ons aan. Ik hou niet zo van hele grote steden,’’ zegt Lenie, die niettemin graag een dagje mag shoppen in bijvoorbeeld Breda of Bergen op Zoom. Haar grootste hobby is echter badmintonnen, dat doet ze nog elke week, bij Olympia in Halsteren, waar ze het oudste lid van de vereniging is. ,,Maar da’s niet zo vreemd hè?’’, vult de schoonzoon aan die wekelijks met haar naar de badmintonclub gaat.

'Gelukkig weer aardig opgeknapt'

,,Ik ben nu eenmaal geen zitmens,’’ vervolgt Lenie, die in het verleden als verkoopster in een warenhuis en later als gezinshulp bij ouderen werkte. Koos heeft naar eigen zeggen altijd een beetje spijt gehad dat hij na drie jaar militaire dienst afscheid nam van het leger. Hij werkte daarna bij de grote verzekeringsmaatschappij RVS, maar werd vroegtijdig afgekeurd wegens gezondheidsproblemen. Eerder dit jaar ging het hem ook niet best. ,,Ik heb twee maanden in het ziekenhuis gelegen en het was kantje boord, maar ik ben gelukkig toch weer aardig opgeknapt.’’

'Veel om dankbaar voor te zijn'

Niets staat de viering van hun 65-jarige huwelijksfeest dit weekeinde, met familie, vrienden en bekenden, dan ook in de weg. Ze kijken er reikhalzend naar uit, want hoe anders was het vijf jaar geleden, toen hun diamanten bruiloft geruisloos voorbijging, in verband met de ernstige ziekte van één van hun dochters. ,,Toen stond ons hoofd er uiteraard niet naar. We waren echt heel bang om haar te verliezen, maar het is gelukkig allemaal goed gekomen. We hebben dus veel om dankbaar voor te zijn,’’ vinden de heer en mevrouw Van Rheenen, die twee dochters en een zoon kregen en de grootouders zijn van vier kleindochters en twee kleinzoons.

Scheidsrechter

Om met de jongste generatie contact te onderhouden heeft Lenie ervoor gezorgd dat ze helemaal bij de tijd is. ,,Ik kan appen en skypen,’’ vertelt ze. ,,Je moet een beetje bijblijven, nietwaar?’’ Koos doet het de laatste tijd rustig aan, maar was voorheen ook een bezige bij, als secretaris van een huurdersbelangenvereniging in Putte, oprichter van het Kindervakantiewerk in de grensplaats, voorzitter van de KBO Welberg en niet te vergeten 32 jaar voetbalscheidsrechter.

,,Toen ze harder gingen lopen dan ik, ben ik ermee gestopt,’’ lacht hij. ,,Helaas heeft de KNVB me uiteindelijk niet op een nette manier ‘buitengezet’. Ik heb echter nog wel de gouden speld van de voetbalbond gekregen.’’

Terugkijkend op hun langdurige huwelijksleven, stellen Lenie en Koos van Rheenen vast dat de tijd eigenlijk gewoon is omgevlogen. ,,We kunnen het zelf amper bevatten dat we al 65 jaar getrouwd zijn.’’