Echtpaar Oostdijk schittert als een diamant

DINTELOORD – Al 60 jaar getrouwd en nog net steeds verliefd. Het is niet iedereen gegeven, maar het echtpaar Oostdijk-Voogt is er een schoolvoorbeeld van. Vanmorgen ging burgemeester Ruud van den Belt op bezoek bij het gelukkige paar met de felicitaties en een cadeautje namens de Gemeente Steenbergen.

Gisteren vierden Jos (88) en Nana (82) Ooostdijk-Voogt hun diamanten huwelijksfeest met de kinderen, kleinkinderen, familie en vrienden. Vier jaar geleden betrokken zij een aanleunwoning aan de De Ruyterstraat in Dinteloord. Zodoende waren zij dichterbij hun beide dochters die allebei toevalligerwijs in het kerkdorp terecht zijn gekomen. Hun derde kind, een zoon, woont verder weg in Oldenzaal maar dat neemt niet weg dat het hele gezin hecht en graag dicht bij elkaar is. “Nog steeds gaan we elk jaar met z’n allen naar een huisje in Zeeland. Van al die vakanties met  elkaar had ik een mooie slee kunnen kopen,” grapt Jos.

Mooiste jaren

Nana is een geboren en getogen Klundertse terwijl Jos in Willemstad is geboren. De Tonnekreek was waar zij elkaar voor het eerst zagen. Zijn diensttijd diende Jos in Indonesië en bij terugkeer was het hek al snel van de dam. In 1953 verloofde het jonge stel om vervolgens op 3 mei  1956 in het huwelijksbootje te stappen. Gedurende hun huwelijksjaren woonde het stel vanwege het werk van Jos (sergeant bij de Luchtmacht) op diverse plekken waaronder vijf jaar in Duitsland. “Dat waren onze mooiste jaren,” blikt Nana tevreden terug. “Alle kinderen waren nog thuis en het is zo’n prachtig gebied. Daar hebben we wat afgewandeld.”

Respect en praten

Toen zij vier jaar geleden in het Dinteloordse kwamen wonen, hebben zij zich ten doel gesteld om zoveel mogelijk overal naartoe te gaan en aan deel te nemen. “Ik ben niet iemand die zonder mensen en een praatje kan,” aldus Nana. “Ook toen we in Duitsland woonden heb ik me de taal zo snel mogelijk eigen gemaakt. Als je drie keer per week bij de slager komt, wil je toch aan hem kunnen vragen hoe het met zijn gezin gaat?”

 De burgemeester vroeg beide echtelieden naar het geheim van zo’n lang en overduidelijk gelukkig leven. “Respect voor elkaar ook al ben je heel verschillend,” antwoordt Nana zonder twijfelen. “En praten, heel veel praten. Nooit iets laten zitten, maar het gelijk uitpraten.”

Foto’s: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen