Echtpaar De Koning viert diamanten huwelijk: “Ze moet wel van goud zijn, heb ik weleens gedacht”

NIEUW-VOSSEMEER – “Ik was meteen verkocht” vertelt de Nieuw-Vossemeerse Piet de Koning. Hij zag Riet voor het eerst nadat hij met zijn kameraden uit geweest was. “Ik had eerst snel een ander naar huis gebracht en toen zag ik ineens Riet! We waren naar de Halsterse Kermis, waar ik een meisje tegen gekomen was – ik bracht haar naar huis – maar het klikte toch niet zo goed. En toen ik met mijn kameraad terugliep stond daar, aan de overkant van de straat, ineens Riet samen met haar zus. Ik voelde het meteen.”  Sindsdien zijn Piet (86) en Riet (82) onafscheidelijk.

Op de fiets naar Bergen

Riet woonde in Bergen op Zoom, dus vanaf die tijd was het fietsen geblazen voor Piet. “Er was nergens een goede weg dus dat viel zwaar tegen. Ze moet wel van goud zijn, heb ik wel eens gedacht.” En dat was ze, want ongeveer een jaar later trouwde het stel. Eerst voor de wet op 1 december 1958 en later, op 8 januari, ook voor de kerk. Pas na het kerkelijk huwelijk namen ze hun intrek in de woning aan de Voorstraat in Nieuw-Vossemeer waar ze nu, 60 jaar later, nog steeds met veel plezier wonen.

Hertenkamp

Piet heeft het huis helemaal zelf verbouwd. Klussen was een van zijn grote hobby’s. Helaas kan hij dit nu niet meer, omdat zijn zicht heel erg achteruit gegaan is. “Dan moet je veel inleveren en dat doet echt wel zeer” aldus Riet. Ze zijn hierdoor zichtbaar aangedaan, maar laten de moed niet zakken. Zo gaat Piet 2 tot 3 keer per dag naar het Hertenkamp. “Dat is echt zijn lust en zijn leven. Hij vindt het helemaal prachtig als hij de deur open mag doen voor het kinderdagverblijf of voor de bejaarden.”

Broze gezondheid

Piet zijn gezondheid heeft hem al eerder parten gespeeld. Nadat hij bij de boer gewerkt had, kreeg hij een baan in de weg en waterbouw in Rotterdam. “Ik heb veel last van mijn rug gehad en hier jaren mee gesukkeld. Rond mijn vijftigste werkten we aan de dijkverzwaringen bij Bruinisse, maar ik kon letterlijk niet meer tegen de dijk omhoog”. Na revalidatie kon hij het zware werk niet meer aan, maar hij wilde wel dolgraag weer aan het werk. “Ik mocht toen voor de WSW aan de slag op Stella Maris, dat heb ik zo’n 10 jaar gedaan, totdat ik hartklachten kreeg.”
Ondertussen zat Piet ook nog zeker 14 jaar in de Raad van Nieuw-Vossemeer voor Algemeen Belang. Riet: “Ik zei weleens gekscherend dat hij twee vergaderingen had, want na afloop werd nog regelmatig een borreltje gedronken”.

Drie generaties

Riet heeft altijd graag voor het gezin gezorgd. Samen kregen ze twee dochters en een zoon en inmiddels is de familie uitgebreid met 6 kleinkinderen en 2 achterkleinkinderen. “En het derde achterkleinkind wordt deze maand nog verwacht, dat wordt een jongen, de stamhouder”. Ze genieten heel erg van hun gezin, en gelukkig wonen ze bijna allemaal in de buurt. “Eén dochter woont in Heesch, daar hebben we wel veel vaart van gehad.”

Ouderwets trouwfeest

Maar afgelopen zaterdag was de familie weer helemaal compleet! Zelfs alle neven en nichten waren aanwezig op het zestig jarig huwelijksfeest van Piet en Riet in het Wagenhuis op Vossemeer. “Het was een echt ouderwets trouwfeest. Met goede muziek want dat kan Chrisje (Chris Antonissen -red.) wel!”
Het was zo gezellig dat ze zelfs een uurtje langer doorgefeest hebben.

Zeker geen verkeerde zaak. ‘Want het leven is om te vieren’, zo stelt Burgemeester Ruud van den Belt, die het echtpaar namens de gemeente Steenbergen kwam feliciteren.

Door: Vera Testers