Dubbel feest aan het Benedensas bij opening bunkertrap

DE HEEN – Vanmorgen werd er dubbel feest gevierd aan het Benedensas in De Heen. Op het programma stonden de officiële opening van de ‘bunkertrap’ én de viering van het feit dat het gebied is opgenomen in het netwerk van Brabantse Natuurpoorten.

Wie de laatste maanden het Benedensas bezocht, heeft de grote sleutel als kenmerk van de Natuurpoorten vermoedelijk al zien staan. Het geeft aan dat het Benedensas een toegangspoort is voor fietsers en wandelaars die van de stilte en de natuur in het gebied willen genieten. Het geeft ook aan dat er voldoende voorzieningen zijn, zoals parkeergelegenheid en horeca, om het de bezoeker naar de zin te maken.

Zintuigen

De horeca wordt in het Heense geval gerund door de familie Akkermans die het gebied aanmeldde voor het Natuurpoortenstelsel. Zij is ook de opdrachtgever van de bunkertrap die uitgevoerd is als onderdeel van de West Brabantse Waterlinie. In het kader van het project Landschap van Allure is de trap medegefinancierd door de provincie Noord-Brabant. Voor de bezoeker manifesteert dit alles zich in een opgekalefaterde bunker die tevens als bezoekerscentrum dient. En in de accoya-houten trap die als het ware balanceert bovenop het verdedigingswerk uit de Tweede Wereldoorlog.

“Landschap van Allure is opgezet om de beleefbaarheid van het landschap te stimuleren,” legde Jeroen Akkermans de aanwezigen bij de opening uit. “Bij beleefbaarheid denk ik aan zintuigen. Wanneer je de trap oploopt ruik je het hout, voel je de zachtheid ervan. Ben je eenmaal bovenaan dan zie je het landschap dat zich voor je uitstrekt terwijl je het gevoel hebt dat je erboven zweeft.”

Blij verrast

Bram Timmers is woordvoerder van Visit Brabant, de marketingorganisatie die namens de provincie het vrijetijdsbeleid uitvoert waartoe de Natuurpoorten behoren. Hij roemt het Benedensas om de meerwaarde voor het netwerk. Hij kan zich het moment waarop hij op voordracht van Jeroen Akkermans het gebied als potentieel Natuurpoort bezocht, nog levendig herinnering. “Wij waren blij verrast, net als de toeristen die dit gebied bezoeken dat zullen zijn.” Het netwerk heeft inmiddels het magische aantal van dertig stuks bereikt en is daarmee, in ieder geval voorlopig, compleet.

Gek

Ans van den Berg, voorzitter van de stichting Vrienden van de West Brabantse Waterlinie, bleef vanwege enige mobiliteitsproblemen met beiden benen op de grond na de opening van de trap. Maar ook vanuit die positie had zij een duidelijke mening over het nieuwe ‘landmark’: “Ik vind hem ontzettend mooi.” Gelukkig maar, want de oud-burgemeester van de gemeente Bergen op Zoom is al jaren betrokken bij het laten herleven van de West Brabantse Waterlinie. Een doel dat onder meer bereikt wordt dankzij de bijzondere elementen die er geplaatst worden. “Het begon bij Fort de Roovere en rolde zich steeds verder uit. Ook Fort Henricus en de Blauwe Sluis worden op korte termijn qua beleving weer aan de linie verbonden. Wie mij dat zestien jaar geleden had voorspeld, had ik voor gek versleten.”

Moeder en dochter

Ad Kil van RO&AD Architecten, bedenker van de bunkertrap, voelt zich niet aangesproken door de kritieken die er met name via de sociale media op af zijn gevuurd. “Integendeel, het betekent dat mensen houden van het gebied. Een gebied dat hierdoor juist onder de aandacht komt. En dat is precies een van de doelen van het project.”

In zijn toespraak benadrukte hij dat alle onderdelen van de West Brabantse Waterlinie familie van elkaar zijn. De familieband wordt benadrukt door kenmerkende elementen, uitgevoerd in dezelfde vormgeving en hetzelfde materiaal. “De brug bij Fort de Roovere is de moeder van al deze projecten. De trap aan het Benedensas is daar een dochter van en zo wordt de familie verder uitgebreid bij Fort Henricus en de Blauwe Sluis.”

Wethouder Petra Lepolder van de Gemeente Steenbergen kreeg letterlijk en figuurlijk de sleutel in handen om de trap te openen. Het was haar een genoegen. “Ik ben van mening dat Steenbergen nog niet weet wat zij allemaal in huis heeft. Met de totstandkoming van dit soort projecten hoop ik dat dat besef steeds meer doordringt.”

Parkeerplaats

De klus in het kader van Landschap van Allure is nog niet helemaal geklaard aan het Benedensas. Het parkeerterrein achter de dijk wordt de komende tijd onder handen genomen om beter ruimte te bieden aan auto’s met boottrailers en aan campers. “Maar wel op een wijze die past in het landschap,” zegt Jeroen Akkermans toe. Hij is samen met de 29 andere ondernemers van de Natuurpoorten verenigd in een netwerk dat zich blijvend bezighoudt met de instandhouding en kwalitatieve groei van de Natuurpoorten.

Miriam van den Berg is woonachtig in Steenbergen en maakt van de opening gebruik om kennis te maken met de bunkertrap. “Ik zorg dat ik erbij ben als er iets nieuws te beleven valt. Dat vind ik belangrijk. Ik vind de trap zelf mooi en het uitzicht is weergaloos. Zeker een aanrader om te bezoeken.”

Foto's: Dasja Abresch©KijkopSteenbergen