Drukke tijden voor kunstenaarsechtpaar Martin en Riena Valkhoff

STEENBERGEN – In het weekend van 16 en 17 november wordt van Friesland tot Limburg het Landelijk Atelierweekend gehouden. De deelnemers in de gemeente Steenbergen zijn helaas niet dik gezaaid, maar wel van hoge kwaliteit. Aan de Heense Molenweg 8 middenin de weidse polders van De Heen staat het atelier waarin Martin en Riena Valkhoff werken en exposeren. Momenteel wordt het werk van Martin ook geëxposeerd in de Centrale Bibliotheek van Rotterdam.

Die tentoonstelling komt voort uit het werk van Valkhoff als veldtekenaar bij BOOR, de archeologische afdeling van de gemeente Rotterdam. Martin maakt binnen zijn taakomschrijving onder meer reconstructietekeningen waarmee de geschiedenis van Rotterdam tot leven komt. Bij de totstandkoming van die levensechte illustraties werkt hij samen met archeologische collega’s.

Veertig tinten groen

Toen Valkhoff bijna veertig jaar geleden bij de afdeling kwam werken, was het nog vooral een kwestie van pionieren. “Je moet je voorstellen dat Martin in een put stond met een tafel en veertig potloden in de tinten groen en bruin. Op millimeterpapier legde hij minutieus vast hoe de grondlagen waren opgebouwd. Die tekeningen zijn nu nog prachtig.” Aan het woord is Riena Valkhoff. Zij vormt al 39 jaar een partnerschap met Martin in elke betekenis van het woord.

Research

Naast grondlagen legt Valkhoff ook alle archeologische vondsten vast, vaak als onderdeel van een compleet tableau waarin het leven in die periode zo natuurgetrouw wordt weergegeven. Dat gaat ver. “Wanneer een vrouw in het schilderij een mand vasthoudt, dan moet die mand wel gevlochten zijn op een wijze die in die tijd voorkwam.” Riena doet vaak research naar de ‘gaten’ in de schilderijen. “Op een dag wilde Martin weten hoe dieren er honderden jaren geleden uitzagen. Onder meer van een Heckrund. Ik had geen idee wat dat was, maar via Google kwam ik tot mijn verbazing aan het eind van mijn eigen straat uit. Het bleek het rundersoort te zijn dat op de Dintelse Gorzen graast. Het is een beetje verslavend om dat soort informatie boven water te krijgen.”

Gekkenwerk

Hoewel de carrière van Martin altijd nauw verweven is geweest met zijn werk, heeft Riena zich in de loop der jaren meerdere kanten op ontwikkeld. “Ik ben begonnen als pottenbakker, ik had op mijn 18e al een eigen winkel. Later ben ik glas gaan graveren. Pas de laatste jaren verdiep ik mij in het schilderen.”
Zij leert daarbij van Martin net als hij graag naar haar inzichten luistert. “We zijn kritisch naar elkaar toe en hechten veel waarde aan elkaars mening.” De werken van de echtgenoten zijn uiteenlopend, maar ook aanvullend. Waar Martin realistisch schildert met oog voor detail en vele kleur- en lichtschakeringen, werkt Riena liever met vlakverdelingen en strakke lijnen. “Ik ben vooral een beetje van het gekkenwerk,” vertelt zij met een knipoog.

Verrassend

De laatste jaren voegde het echtpaar het geven van cursussen aan hun curriculum toe. “We twijfelden of dat iets voor ons zou zijn, maar we vinden het fantastisch. Het enthousiasme en de verbondenheid van de groep zijn geweldig en we worden regelmatig verrast door de kwaliteit van het werk van de cursisten.” De afgelopen weken waren de resultaten daarvan te zien in de leegstaande etalage van Lake Side aan de Blauwstraat tijdens de expositie rond Vrijheid en vrede in het centrum van Steenbergen.

Tijdens het Landelijk Atelierweekend is de werkplaats aan de Heense Molenweg dagelijks geopend. Wie na die tijd een bezoek wil brengen, klopt maar aan. “Een bakje koffie is zo gezet”, aldus Riena. De tentoonstelling in de Rotterdamse bieb is nog de hele maand november te zien.

Het echtpaar Valkhoff werkt graag en veel samen, onder meer aan het boek ‘Een rondje De Heen’ dat ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van De Heen werd uitgebracht. Ook werkten zij samen aan het boek over het leven van Martin’s vader, Jaap Valkhoff. Een beroemde musicus, zanger en tekstschrijver van vele bekende nummers zoals ‘Hand in hand kameraden’ en ‘Diep in  mijn hart’. Met name in Rotterdam heeft Jaap Valkhoff een legendarische status.

Door: Dasja Abresch