Drie torens van Steenbergen: Kunstenaar en smid maken zich klaar voor nieuw kunstproject

STEENBERGEN – Over een paar maanden zijn de drie welbekende torens van Steenbergen niet alleen vanuit de verte samen te zien, maar ook op de rotonde aan de N259. Initiatiefnemer Stadsraad Steenbergen heeft de financiën bijna rond en dus bereiden kunstenaar Hans Hanssen en smid Peter van Meel zich voor op een nieuw staaltje kunstwerk.

Het is de niet de eerste keer dat dit duo elkaar op artistiek vlak treft. Eerder maakten zij samen het kunstwerk ‘de Suikerpee’ op de rotonde bij Dinteloord. Een samenwerking die naar meer smaakte. “We vullen elkaar prachtig aan,” vertelt de kunstenaar. “Wat zijn rechteroog ziet, ziet mijn linkeroog. Dat is bij dit kunstwerk ook alweer het geval gebleken.”

Geen kermisattractie

Het uiteindelijke resultaat bestaat vooralsnog alleen in het hoofd van de kunstenaar, maar belooft spectaculair te worden. Door de torens uit meerdere platen op te bouwen en door de toepassing van uitsneden en verlichting wil hij een ruimtelijk 3D-effect bereiken. “Maar wel op een ingetogen manier. Het moet een sprekend kunstwerk worden, geen kermisattractie.”

Balans vinden

Het levert smid en kunstenaar een hoop denk- en puzzelwerk op, gevolgd door weken van tekenen en uitsnijden. Ze streven ernaar om het kunstwerk nog voor de maand juni gereed te hebben, maar in ieder geval voor de doorkomst van de wielerronde Vuelta in augustus. Hanssen: “We gaan ons niet haasten, want daar komen fouten van en die kunnen we ons niet permitteren. Bij het uittekenen op het staal en later ook bij het uitsnijden en perforeren, moeten we voortdurend op zoek naar evenwicht. Wanneer we de gebouwen op gelijke schaal weg zouden zetten, is de een veel groter dan de ander. Ook zijn bij de Gummarus het raamwerk en de torens veel ingewikkelder dan bij de Protestantse kerk die vrij rustig van uiterlijk is. De kunst is om daar de balans in te vinden.”

Skyline

Jacq van Kaam van de Stadsraad Steenbergen kijkt uit naar het moment dat het kunstwerk onthuld kan worden. “Het wordt een enorme opwaardering van de openbare ruimte. Ik ben opgegroeid met de skyline van de drie torens  en kijk er echt naar uit om ze straks bij elkaar in één kunstwerk te zien.”

Beplanting

Enige punt van zorg bij de kunstenaar is de beplanting die de gemeente kiest voor de verdere invulling van de rotonde. “Het is van het grootste belang dat die niet te hoog is, anders verdwijnen de torens achter de planten. Dat kan niet de bedoeling zijn. Bij de Suikerpee is daar echt niet goed over nagedacht.” Van Kaam heeft er echter vertrouwen in. “Ik kan niet anders zeggen dan dat de gemeente ons goed heeft bijgestaan. Niet alleen in theorie maar in de praktijk.”
Donaties voor het kunstwerk zijn nog altijd meer dan welkom. Voor meer informatie: info@stadsraadsteenbergen.nl

V.l.n.r.: Jacq van Kaam van de Stadsraad Steenbergen, kunstenaar Hans Hanssen en smid Peter van Meel buigen zich over de tekeningen die de basis vormen voor het kunstwerk dat later dit jaar op de rotonde bij de entree van Steenbergen verrijst.

Door: Dasja Abresch