Drie Koningen langs de deur in de wijk van ’t DrieVierde

STEENBERGEN – ”Drie Koningen, Drie Koningen – Geef mij een nieuwe hoed – Mijn ouwe is versleten – mijn moeder mag 't niet weten – mijn vader heeft het geld – al op de toonbank neergeteld”, zo gaat een van de liedjes die de Drie Koningen vele jaren lang hebben gezongen. Kinderen gaan langs de deuren en hopen zo wat snoepgoed of een leuk zakcentje te vergaren. Een traditie die dit jaar voor de 24e maal op rij door wijkvereniging 't Drievierde hoog gehouden wordt.

Vanavond – Zondag 6 januari om 18.00 uur – trekken de kinderen zingend in hun wijk op zoek naar het kerstkind in de Julianastraat, Emmastraat, Wilhelminastraat en Doornedijkje langs de deuren. Ze gaan uitgedost met een Driekoningenkroon en lampion. Voor hun inspanning ontvangen ze van de bewoners snoepgoed. Als afsluiting wordt de door Drievierde opgebouwde kerststal op het centrale grasveldje in de wijk bewonderd. Er is dit jaar weer voor een levendige kerststal gezorgd. Daarbij zal ook weer een baby’tje aanwezig zijn.

Drie Wijzen

Bij Driekoningen wordt herdacht dat de drie wijzen uit het Oosten – Caspar, Balthasar en Melchior – volgens het verhaal een bijzondere ster volgden op zoek naar ’de koning van de Joden’. Zij belandden in Bethlehem waar het Christuskind was geboren en brachten dure geschenken mee: ’Goud, Wierook en Mirre’.

De Boon

Voor veel mensen is Driekoningen het sein om de kerstspullen op te bergen. In vroegere jaren was het voor velen een dag waarop een cake of koek werd gebakken. Bij sommigen werd in het baksel een boon meegebakken. Wie het stuk koek of cake met de boon kreeg toebedeeld, mocht dan bijvoorbeeld zeggen wat er ’s avonds gegeten moest worden. Wie de traditie helemaal goed wilde toepassen bakte drie bonen mee, twee witte en een donkere. Die stonden symbool voor de huidskleur van de drie koningen.