Drie Koningen langs de deur in de wijk van ’t DrieVierde

STEENBERGEN – ”Drie Koningen, Drie Koningen – Geef mij een nieuwe hoed – Mijn ouwe is versleten – mijn moeder mag 't niet weten – mijn vader heeft het geld – al op de toonbank neergeteld”, zo gaat een van de liedjes die tijdens Drie Koningen vele jaren lang zijn gezongen. Kinderen gaan langs de deuren en hopen zo wat snoepgoed of een leuk zakcentje te vergaren. Een traditie die dit jaar voor de 23e maal op rij door wijkvereniging 't Drievierde hoog gehouden werd.

Gisteravond trokken ze in hun wijk – Julianastraat, Emmastraat, Wilhelminastraat en Doornedijkje langs de deuren. Sommige kinderen uitgedost met een Driekoningenkroon en lampion. Voor hun inspanning ontvingen ze ook ditmaal het gulgegeven snoepgoed. Als afsluiting werd de door Drievierde opgebouwde kerststal op het centrale grasveldje in de wijk bewonderd. ”Ook dit jaar een geslaagde tocht”, zo stelde Ad Vermeulen, de penningmeester van de wijkvereniging.

Drie Wijzen

Bij Driekoningen wordt herdacht dat de drie wijzen uit het Oosten – Caspar, Balthasar en Melchior – volgens het verhaal een bijzondere ster volgden op zoek naar ’de koning van de Joden’. Zij belandden in Bethlehem waar het Christuskind was geboren en brachten dure geschenken mee: ’Goud, Wierook en Mirre’.

De Boon

Voor veel mensen is Driekoningen het sein om de kerstspullen op te bergen. In vroegere jaren was het voor velen een dag waarop een cake of koek werd gebakken. Bij sommigen werd in het baksel een boon meegebakken. Wie het stuk koek of cake met de boon kreeg toebedeeld, mocht dan bijvoorbeeld zeggen wat er ’s avonds gegeten moest worden. Wie de traditie helemaal goed wilde toepassen bakte drie bonen mee, twee witte en een donkere. Die stonden symbool voor de huidskleur van de drie koningen.

Foto's:  Peet Dalmeijer © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl