Dorpsraad Welberg presenteert ontwerp viaduct

WELBERG – Aanstaande zondag, tijdens de braderie op de Welberg, presenteert de Dorpsraad Welberg voor de eerste keer het ontwerp van het klaproosviaduct. Belangstellenden kunnen tijdens de dag het ontwerp, dat met behulp van vier plaatselijke kunstenaars tot stand is gekomen, bekijken. Ook kan men aangeven of men wil helpen met het daadwerkelijke schilderen van de bloemen dat na de zomervakantie plaatsvindt.

In aanvulling op het nieuwe kunstwerk worden er geëmailleerde bordjes met daarop een klaproos vervaardigd. Deze kunnen Welbergenaren, en andere geïnteresseerden, kopen om bij de voordeur te monteren om daarmee de verbinding van Welberg met de herdenking van WO II en het vieren van de vrijheid extra kracht bij te zetten. De bordjes zullen waarschijnlijk rond de twintig euro per stuk kosten, afhankelijk van de belangstelling.

Poort van klaprozen

Jaap Groenendijk, Angelo Somers, Hanneke Somers-Neutkens en Ilja Bos zijn de vier Welbergse kunstenaars die samen tekenden voor het uiteindelijke ontwerp dat voorziet in een ‘poort’ van klaprozen. De opzet is  dusdanig dat de bloemen met behulp van sjablonen aangebracht kunnen worden en daarmee wordt het voor eenieder dit dat wil mogelijk om mee te schilderen.

Op de steunpilaren in het midden van het kunstwerk komen bovendien teksten rond het thema vrijheid die de kinderen van basisschool Pius X, onder begeleiding, zullen bedenken.

Groene blikvanger

Het viaduct belooft een ware blikvanger te worden, al was het alleen al vanwege de groene kleur waarin het gehele viaduct als basis geschilderd wordt. Deze klus wordt op kosten van de gemeente geklaard door KWS, de aannemer die momenteel de N259 renoveert. Nadat het kunstwerk gereed is, krijgt de entree van Welberg nog een opknapbeurt. Wanneer alles volgens plan verloopt, is de volledige klus geklaard voordat in november 2019 de grote herdenking van 75 jaar bevrijding plaatsvindt. Ook Welberg neemt in dat programma een belangrijke plaats in en zal bezocht worden door vele bezoekers uit Canada. Het Algonquin Regiment leverde in 1944 de bevrijders van het dorp. Vanuit Canada is al de nodige belangstelling en financiële steun voor het project toegezegd.

Zelfwerkzaamheid

Een derde van de kosten wordt betaald door de gemeente Steenbergen. De gemeenteraad nam in de vorige raadsperiode een motie aan om de kernen te stimuleren een kunstwerk in de openbare ruimte te creëren. De rest van het geld zal bijeengebracht worden door zelfwerkzaamheid en dankzij bijdragen van sponsoren. Die zijn ook van harte welkom zich te melden tijdens de braderie.