Doorgaan van jaarmarkt niet zeker; vooral horeca is sceptisch

STEENBERGEN – Het doorgaan van de jaarmarkt in Steenbergen is voor lezers van KijkopSteenbergen reden tot zorg. Dit blijkt onder meer uit de reacties op een gisteren verschenen artikel over de toename van het aantal corona-besmettingen in de gemeente Steenbergen. Het Jaarmarktcomité en de gemeente Steenbergen begrijpen deze zorg en benadrukken dat het doorgaan van het evenement nog geen zekerheid is. Het advies van het bestuur van de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) afdeling Steenbergen is zelfs ronduit negatief.

Onlangs kondigde het Jaarmarktcomité enthousiast aan dat in samenspraak met de gemeente Steenbergen was besloten om alles op alles te zetten om de Steenbergse jaarmarkt doorgang te laten vinden. “Dat corona daarbij spelbreker zou kunnen zijn, wisten we natuurlijk en hebben we ook van het begin af aan gecommuniceerd,” benadrukt Dirk-Jan van Weezel van het organiserende comité.

Veiligheid voor alles

Op dit moment wordt bekeken of de jaarmarkt binnen de corona-regels georganiseerd kan worden. Van Weezel: “Wij hopen nog steeds dat het kan, maar wij zijn ook niet doof en blind voor de informatie van de afgelopen dagen. We denken dat het kan omdat in Steenbergen de horeca op de Markt is gecentreerd en geen onderdeel uitmaakt van de jaarmarktroute. Op dit circuit kunnen mensen continu doorstromen waardoor er volgens de richtlijnen van het RIVM geen maximum aantal mensen telt. Maar, mocht blijken dat we de veiligheid toch niet kunnen garanderen dan zullen wij de eersten zijn die zich daar bij neerleggen. De veiligheid gaat voor alles.”

Nog geen vergunningen verleend

Locoburgemeester Wilma Baartmans sluit zich daar desgevraagd bij aan: “We zouden echt niets liever willen dan dat evenementen zoals de kermissen, braderieën en jaarmarkt dit jaar plaats kunnen vinden. We zijn daarom met alle organisatoren in goed overleg om dit veilig te laten verlopen, voor ieders gezondheid. Diverse vergunningsaanvragen zijn in behandeling. Er zijn echter nog geen vergunningen verleend. Ook blijf ik benadrukken dat alles afhangt van hoe wij ons allemaal  gedragen en daarmee hoe de ontwikkelingen verlopen ten aanzien van de besmettingen.”

Negatief advies

Toine Koch is als voorzitter van de Koninklijke Horeca Nederland afdeling Steenbergen sceptisch over het houden van de jaarmarkt, “Niet alleen van de jaarmarkt, maar van ieder groot evenement. Tijdens onze laatste bestuursvergadering hebben we besloten hierover negatief te adviseren richting de gemeente. Voordat we dit advies over konden brengen, kwamen de media echter met het bericht dat de jaarmarkt in Steenbergen door zou gaan. Inmiddels weten we dat de vergunning nog niet verleend is en ik hoop dat dat ook niet gebeurt. We zien niet in hoe de horeca de regels kan handhaven bij een dergelijk groot evenement.”

Slecht nieuws

Peter Jongenelen is zowel eigenaar van het Hoofdkantoor op de Markt als secretaris van de Steenbergse KHN-afdeling. Hij sluit zich aan bij de woorden van de voorzitter:

“Op papier mag het dan haalbaar zijn, in de praktijk zal blijken dat het niet werkt en dat de horeca met het probleem opgezadeld wordt. Ik houd er mijn hart voor vast, want ik wil niet de grondlegger van slecht nieuws zijn. De besmettingscijfers van afgelopen week zijn echter niet hoopgevend.”

Volgens Jongenelen passen grote evenementen dit jaar simpelweg niet. “Ik zou de omzet heel graag willen, maar laten we er eerst voor zorgen dat het probleem onder controle is. Wanneer we straks weer naar een totale lockdown moeten, zijn we nog veel verder van huis.”

Zijn persoonlijk afweging om bij het doorgaan van de jaarmarkt al dan niet open te gaan, is volgens hem een gevecht tussen gevoel en verstand. “Ik twijfel daar enorm over, maar mijn gevoel zegt ‘dicht gaan’. Je kunt er donder op zeggen dat er overtredingen plaats gaan vinden waar wij verantwoordelijk voor worden gehouden met het risico op een boete van 4.000 euro en een lockdown van je bedrijf. Om nog maar niet te spreken van de risico’s voor de gezondheid.”

(Door Dasja Abresch)