Donkere dagen luiden ‘de inbraaktijd’ in

STEENBERGEN – Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) waarschuwt dat de wintertijd die binnenkort ingaat gelijk staat aan inbraaktijd. De donkere dagen geven inbrekers meer tijd om hun slag te slaan. ‘Hoog tijd dus voor bewoners om de juiste preventiemaatregelen te nemen en het de inbrekers niet te makkelijk te maken”, zo waarschuwt het CCV.

In de periode november tot en met februari vinden jaarlijks de meeste inbraken plaats. Er wordt daarom een campagne gestart om bewoners alert te maken op het verhoogde inbraakrisico in de wintermaanden en het belang van een goede beveiliging van de woning. Op woensdag 21 oktober start de campagne met een gratis webinar: ‘Maak het inbrekers net te makkelijk’.

Alvast wat tips

Bewoners wordt gewezen op het eigen gedrag, waarbij extra aandacht voor het op slot doen van ramen en deuren en een extra lichtje aan wanneer men uithuizig is. “Wanneer de sloten, grendels en scharnieren in een woning aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) voldoen, neemt de kans op inbraak al aanzienlijk af. Daarnaast worden tijdens het webinar tal van goede tips over inbraakpreventie gegeven”, zegt Susanne Schat van het CCV.

Ze geeft al de volgende tips:
• Geef je woning een bewoonde indruk. Gebruik tijdschakelaars en bewegingssensoren.
• Sluit ramen en deuren en doe alles op slot. Ook als je alleen even boodschappen gaat doen of de hond uit gaat laten.
• Laat sleutels nooit aan de binnenkant van de deur zitten.
• Leg waardevolle spullen uit het zicht.
• Start een buurtpreventiegroep in jouw buurt.
• Weekendje weg? Licht de buren in, zodat zij een oogje in het zeil kunnen houden.
• Bel direct 112 bij verdachte situaties. De politie komt liever te vaak dan te laat. Snel alarm slaan, betekent een grotere kans om de inbrekers te pakken.