Doneren voor Sociaal Hulpcentrum Steenbergen via stichting ‘de Ontmoetingswinkel’

STEENBERGEN – Vele acties, donaties en financiële hulp van de gemeente Steenbergen hebben er voor gezorgd dat de Voedselbank Steenbergen haar klanten voorlopig wekelijks kan blijven voorzien van levensmiddelen. Voor stichting ‘de Ontmoetingswinkel’ reden om de hulpactie die zij op touw zette voor het uitgiftepunt af te ronden en op een andere doelgroep te richten. Volgens initiatiefnemer Rian Liefhebber zijn er tientallen huishoudens die in financiële moeilijkheden verkeren, maar geen gebruik kunnen maken van de Voedselbank. Vanaf aanstaande maandag komen alle donaties via ‘de Ontmoetingswinkel’ dan ook ten goede aan het Sociaal Hulpcentrum Steenbergen. Rekeningnummer NL 85 SNSB 0785577572 van Stichting de Ontmoetingswinkel onder vermelding van ‘sponsor S.H.S.

De doelgroep die Liefhebber wil helpen, is volgens haar niet nieuw. “Er zijn altijd al mensen geweest die tussen wal en schip vallen. Die een tientje teveel verdienen om in aanmerking te komen voor de Voedselbank. Een alleenstaande moeder met twee kleine kinderen heeft het gewoon zwaar en er zijn maanden dat ze het financieel niet redt. Onderschat ook niet het aantal ouderen dat maar een heel klein pensioentje heeft waar ze eigenlijk niet van rond kunnen komen. Zij zullen niet aankloppen bij de Voedselbank voor hulp”.

Dagelijks nieuwe hulpvragen

De corona-crisis maakt dat het besteedbaar inkomen van deze mensen achteruit holt en de groep groeit. “Ik weet niet of je het zelf al gemerkt hebt, maar de boodschappen worden snel duurder. Bovendien zijn er veel mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt of veel minder inkomsten hebben. Ik hoor hun verhalen hier in de winkel, maar ook bij Vraagwijzer komen er dagelijks nieuwe hulpvragen binnen van mensen die het niet meer redden. Dat zijn de mensen die wij willen helpen. Ook met de kledingbank die wij opzetten.”
De teller voor donaties aan de Voedselbank staat inmiddels op bijna 1700 euro . Schenkingen die tot en met zondag 5 april binnenkomen gaan nog rechtstreeks naar deze organisatie. De Ontmoetingswinkel koopt van het geld voedsel bij lokale winkeliers en brengt dit vervolgens naar de Voedselbank.

Schaamte is groot

Vanaf maandag 6 april verandert het doel naar het Sociaal Hulpcentrum Steenbergen, onderdeel van stichting ‘de Ontmoetingswinkel’. De werkwijze blijft hetzelfde, al zal de hulpvrager geen inzicht in zijn financiële status hoeven te geven om in aanmerking te komen voor hulp. “Dat willen we niet vragen en dat kunnen we ook niet. De schaamte is vaak groot en niemand klopt zomaar om hulp aan.” Wel kan de stichting terugvallen op het eigen netwerk waar bijvoorbeeld een wijkverpleegkundige deel van uitmaakt.
Armoede achter de voordeur
Die schaamte is volgens Liefhebber deel van het probleem. “Het is de mentaliteit van de Nederlander. Je hangt de vuile was niet buiten. Armoede speelt binnen alle lagen van de bevolking. Mensen met een mooie auto op de oprit en grote armoede achter de voordeur.”
Daar komt nog bij dat veel mensen de weg naar de hulpinstanties niet kunnen vinden. Bijvoorbeeld omdat zij laaggeletterd zijn.

In natura

Donaties vanaf 1 euro kunnen vanaf maandag 6 april overgemaakt worden op het rekeningnummer NL 85 SNSB 0785577572 van Stichting de Ontmoetingswinkel onder vermelding van ‘sponsor S.H.S.’. Dit nummer blijft gedurende de hele coronacrisis actief. Wanneer Nederland weer in rustiger vaarwater terecht is gekomen, zal er een aparte stichting Sociaal Hulpcentrum Steenbergen opgericht worden. “Dat idee is er al langer, maar door de corona-crisis komt het in een stroomversnelling. Nu moeten we dingen gewoon doen,” aldus een kordate Liefhebber.
De stichting neemt geen contant geld aan. Voedingsmiddelen zijn wel van harte welkom. Deze kunnen (voorverpakt en niet over de datum) ingeleverd worden bij de Ontmoetingswinkel Steenbergen. De winkel is aanstaande zaterdag onder van 10.00 tot 17.00 uur open, met inachtneming van de restricties van het RIVM. Buiten openingstijden kan telefonisch contact gezocht worden met de stichting via (06) 20738327.
Ondernemers en agrariërs die in natura willen doneren, zijn eveneens meer dan welkom om contact op te nemen.

Foto: Rian Liefhebber is initiatiefnemer van stichting de Ontmoetingswinkel aan de Kaaistraat in Steenbergen. Volgens haar is er een groeiende groep mensen die hulp nodig heeft om het hoofd boven water te houden. Met het Sociaal Hulpcentrum Steenbergen probeert zij hen te ondersteunen.

Door: Dasja Abresch