Dodenherdenking op drie plaatsen in de gemeente Steenbergen

STEENBERGEN – ,,Wij zijn hier bij deze herdenking omdat we het belangrijk vinden de herinnering aan de Tweede Wereldoorlog levend te houden en om te zorgen dat we de feiten nooit zullen vergeten. Dat zijn we aan de nagedachtenis van de slachtoffers verplicht.”

Dat zei burgemeester Saskia Bolten vanavond bij de Dodenherdenking in Steenbergen. Namens de gemeente legde zij een krans bij het monument op het Kerkplein. Bij de plechtigheid waren dit jaar leerlingen van basisschool Maria Regina betrokken. Zij legden bloemen en één van hen las een gedicht voor.

Door de jeugd een rol te geven bij de herdenking, kunnen de jongeren van nu en ook latere generaties betekenis geven aan alle facetten van onze geschiedenis, zo stelde de burgemeester, die onder anderen met de nabestaanden van Steenbergse verzetshelden aansluitend nog een rondgang maakte langs graven van oorlogsslachtoffers op de begraafplaats aan de Nassaulaan. 

Tegelijkertijd met Steenbergen vond ook op het Raadhuisplein in Dinteloord de jaarlijkse Dodenherdenking plaats. In Welberg gebeurde dat eerder op de avond, bij het bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg. Mede op aandringen van de Veterans Association van het Canadese South Alberta Regiment werd niet alleen de klok geluid, maar vond er voor het eerst ook een formele herdenkingsplechtigheid plaats, met name voor de militairen en burgers die bij de bevrijding van Welberg en Steenbergen het leven lieten.