Dodenherdenking 2015: „Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid

STEENBERGEN – „Wie de ogen sluit voor het verleden is blind voor de toekomst”. Met dit citaat van de voormalig Duitse bondspresident Richard Von Weizsäcker begon burgemeester Joseph Vos zijn toespraak tijdens de Dodenherdenking die maandagavond traditiegetrouw werd gehouden bij het oorlogsmonument op het Kerkplein in Steenbergen.

Hij herinnerde daarmee de vele aanwezigen aan het belang van herdenken, ook om er van te leren. Een herdenking die volgens Vos niet alleen de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog omvat, maar ook hen die in de decennia daarna hun leven verloren aan oorlogsgeweld. In het bijzonder noemde de burgervader daarbij de slachtoffers van de MH17. „Laat ons de vrijheid onderhouden en koesteren. Want vrijheid is geen vanzelfsprekendheid”, was de boodschap die Vos meegaf.

Eerder die avond om 19.00 uur had er reeds een herdenking plaatsgevonden bij ‘de klok’, het oorlogsmonument aan de Canadezenweg in Welberg. De klok werd geluid ter herinnering aan de slachtoffers die er vielen als gevolg van de gevechten in de Slag om de Schelde. Vervolgens legde het Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg bloemen bij de Canadese esdoorn die in november werd geschonken door Sandy O’Grady Stirling, dochter van Canadese majoor Keith Stirling. Zij deed dit ter nagedachtenis aan haar vader die op 1 november 1944 in Welberg gevangen werd genomen door de Duitsers en de oorlog niet heeft overleefd. De Canadese boom wortelt duidelijk goed in Welbergse aarde.

Foto’s: Dasja Abresch@Steenbergse Courant