Documentaire van Cees van Kempen vanavond op NPO1

NIEUW-VOSSEMEER – NPO1 zendt vanavond om 22.10 uur ‘De Marker Wadden’ uit. Deze natuurdocumentaire is gemaakt door Nieuw-Vossemeerder Cees van Kempen en vertelt het verhaal over de aanleg en ontwikkeling van de kunstmatige groep eilanden in het Markermeer. De archipel is gemaakt van opgespoten slib, zand en klei met als doel om nieuwe natuur te laten ontstaan.

Afgelopen donderdag was Van Kempen te gast bij de Vooravond van NPO1 waar hij uitleg gaf over het project, dat inmiddels vijf jaar onderweg is: “Het is een scheppingsverhaal. Uniek in de wereld. Het is voor het eerst dat er land is gemaakt, niet met de bedoeling om er mensen te laten wonen maar om moerassen en natuur te creëren. Het toont aan dat wanneer we randvoorwaarden creëren waar de natuur baat bij heeft, dat de natuur het dan zelf verder inkleurt en er wat moois van maakt.”

Van Kempen maakte eerder al de driedelige serie ‘De Terugkeer’ waarin de ijsvogel, de bever en de torenvalk in de hoofdrol stonden. Hiermee won de filmmaker onder ander de zeer prestigieuze Groene Oscar. Begin volgend jaar gaat een film van zijn hand over de terugkeer van de wolf naar Nederland te zien in de bioscopen.

Beelden bij dit artikel