Documentaire over de ‘Slag om de Schelde’

WELBERG – De televisiezender National Geographic zendt op zaterdag 31 augustus een documentaire uit over de ‘Slag om de Schelde’. Communicatieadviseur Monique Blom van gemeente Steenbergen laat weten “dat deze documentaire helemaal past bij de herdenking van 75 jaar bevrijding van Steenbergen waar in 2019 en 2020 uitgebreid bij stil wordt gestaan”.

Meer over bedoelde documentaire is te vinden op www.nationalgeographic.nl/televisie-en-video/2019/07/75-jaar-bevrijding. Jaarlijks worden de slachtoffers en gesneuvelden van de Slag herdacht. Dat gebeurt niet alleen tijdens de dodenherdenking op 4 mei. Ook bij het Welbergse bevrijdingsmonument aan de Canadezenweg worden jaarlijks op de eerste zondag van november de slachtoffers herdacht. Daarbij wordt ook steeds de klok van dat monument in nagedachtenis geluid. Die herdenking op Welberg is steeds de laatste in het kader van de jaarlijkse ‘Slag om de Schelde’ herdenkingen in West-Brabant.

Bevrijding Brabantse Wal

Voor het herdenken van 75 jaar bevrijding hebben de gemeenten Bergen op Zoom, Woensdrecht en Steenbergen de handen ineen geslagen via de Stichting Bevrijding Brabantse Wal. Dit heeft o.a. geresulteerd in een gezamenlijke website:bevrijdingbrabantsewal.nl. De eerste activiteit van het herdenkingsjaar in Steenbergen vindt plaats op vrijdag  13 september aanstaande.  Circa 30 leden van het regiment komen die middag bijeen bij de klok op Welberg om de slachtoffers van het Algonquin Regiment te herdenken. Het Algonquin Regiment is een van de Canadese legeronderdelen dat gestreden heeft voor de bevrijding van Steenbergen en Welberg.