Afbeelding
zaterdag 12 september 2020, 12:00

DNA van Steenbergen groeit al gestaag

STEENBERGEN – “Ik weet nog dat ik als klein meisje mee mocht doen met de Mariaverering. Dan mocht je onder schooltijd je communiejurk aan en kreeg je ook nog een snoepje. Een hoogtepunt was dat.” Het is zeker niet de enige herinnering die Els van Loon kan putten uit de 74 jaar dat zij al in Steenbergen woont. Welke van deze herinneringen zij uiteindelijk toevertrouwt aan het papier voor het ‘DNA van Steenbergen’, wordt nog een lastige keuze. Afgelopen woensdag was Els één van de 23 Steenbergenaren die het deelnameformulier ophaalden in de Gummaruskerk.

Ten behoeve van de realisatie van het kunstwerk ‘Skyline van Steenbergen’ diende de Stadsraad Steenbergen een aanvraag in bij het Stadlander Buurtcultuurfonds. Daar kwam het idee vandaan om van het kunstwerk een echt participatieproject te maken. Het leidde tot het ‘DNA van Steenbergen’: Op een formulier kunnen bewoners van nu aan hun stadgenoten van de toekomst uitleggen wat Steenbergen voor hen betekent.

Alles samen

De eerste belangstellenden voor het DNA van Steenbergen meldden zich gisteren voorzichtig in de Gummaruskerk. Onder hen was Henny Stoeldraijer die samen met echtgenoot Joop een gedeeld formulier in de koker zal stoppen. “We doen alles samen, dus dit ook,” licht Henny toe. Het initiatief juicht ze toe: “Ik vind het idee dat ons nageslacht over vijftig jaar onze capsule omhoog haalt, heel bijzonder.” Wat de inhoud van het Stoeldraijer-DNA gaat zijn, is nog onderwerp van gesprek. “We willen wel een echt persoonlijk verhaal. Wat ons boeit na veertig jaar in Steenbergen.”

Ieder jaar mooier

Ook Johanna Koster doet met liefde en plezier mee. “Toen ik hier bijna vijftig jaar geleden kwam wonen, voelde ik mij alleen en eenzaam. Maar in de loop der jaren ben ik een echte Steenbergse geworden en ik kan eerlijk zeggen die ik het hier ieder jaar mooier vind worden,” aldus de vrijwilligster bij het VVV-punt in de Gummaruskerk.

De Assiebak

Els van Loon is geboren en getogen in de vestingstad. “Mijn ouders hadden een bakkerij in de Blauwstraat, waar nu kaashuis Marcel is. Ik weet nog dat we vanuit het zijraam zwaaiden naar de zusters van het ziekenhuis. Er waren ook een weeshuis, een armenhuis en een lijkenhuisje. Het werd daar ‘de Assiebak’ genoemd.”

Ik ben thuis

In de Gummaruskerk ontmoet Els, Angèle Mulders (68) dochter van voormalige diervoederhandel ‘De Weert’ aan de Simonshaven. “Je kent me toch nog wel?”, vraagt zij aan het vroegere achterbuurmeisje. “Vroeger kwamen jullie altijd eieren bij ons halen.” En of Els het zich nog herinnert! “Als er bij jullie geen eieren waren, dan gingen we naar Jan Trouw.” Angèle is na decennia afwezigheid sinds kort weer terug in Steenbergen. “Ik heb altijd gezegd dat ik op een dag weer terug wilde en ik vind het heerlijk om hier weer te wonen. Ik ben thuis.”

Zwart-wit televisie

De afgelopen week gaf Stadsraad Steenbergen, initiatiefnemer van het DNA, tekst en uitleg in de groepen 8 van de Steenbergse basisscholen. “De kinderen reageren erg enthousiast, maar het vergt wel wat uitleg. Zij leven nog zo in het hier en nu. Dus vertel ik ze over mijn jeugd waarin wij onze eerste televisie kregen. Een enorm gevaarte. Er waren maar twee kanalen die in zwart-wit uitzonden. Later kwam de kleur erbij. Ik kan me nog herinneren dat ik dat toen veel te fel vond.”

Opening

De formulieren met het DNA gaan in kokers die tijdens de opening van het kunstwerk ‘Skyline van Steenbergen’ op zaterdag 10 oktober in de funderingspalen verdwijnen om er pas in 2072 weer uit te komen. De komende jaren zullen de palen bij speciale gelegenheden open gaan om er vers DNA aan toe te voegen.

Iedereen die in Steenbergen woonachtig is en zijn/haar of hun verhaal voor de toekomst door wil geven, heeft nog drie mogelijkheden om een formulier op te halen in de Gummaruskerk: Zaterdag 12 september 12.00-14.00 uur; Woensdag 16 september 14.00-16.00 uur en Zaterdag 19 september 12.00 -14.00 uur.

Wie echt geen kans ziet, kan een afspraak met Stadsraad Steenbergen, tel. (0167) 562014 of via e-mail: info@stadsraadsteenbergen.nl.

Foto: In de Gummaruskerk kregen de deelnemers aan het DNA van Steenbergen tekst en uitleg van Leonine Tjioe, voorzitter van Stadsraad Steenbergen.

Door: Dasja Abresch

Uit de Steenbergse Courant