D’n ellufde van d’n ellufde zit er weer op. “En het motto van dit jaar is…..”

STEENBERGEN – In ’t Vosse-ol gaan ze dit jaar met z’n allen op safari, in Strienestad kent de leut gin grèènze,  in Pompedurp zitten ze op ut raandje en in Peeloofdurp bakke ze dur ’n féésje van. Met andere woorden: de 11-11 vieringen in de gemeente Steenbergen zit er weer op en de motto’s zijn bekendgemaakt. De datum voor het traditionele leutfeest viel dit keer op een zaterdag waardoor het in alle vier de kernen gelijktijdig gevierd werd.

In Pompedurp wordt 2018 een speciaal feestjaar want daar viert men het 55-jarig bestaan van de Stichting Karnaval Kruisland. In ’t Vosse-ol daarentegen krijgt het carnaval een  klein zwart randje want daar neemt Prins Niek I afscheid.

Flink geschrokken

In Strienestad kreeg de avond een vervelende wending. Tijdens de speurtocht naar de leden van het gevolg kwam de melding binnen dat er bij het beeldje van de Meermin een ongeval had plaatsgevonden. Terwijl aan het Strieniusplein slachtoffer en dader behandeld werden, trok de leutstoet door naar het oude stadhuis (oftewel het Leutpeleis) waar de ceremonie zich verder voltrok. “Het voelde allemaal heel vreemd aan,” vertelt Prins Strienius V, oftewel Dennis Vermeulen. “Gelukkig wisten we al wel dat de gevolgen van het ongeval mee leken te vallen. Anders hadden we het natuurlijk afgeblazen. We zijn er in ieder geval flink van geschrokken en gaan bekijken of en hoe we dit in de toekomst kunnen voorkomen.” Nadat het motto ‘De leut ken d’ier gin grèènze’ bekend was gemaakt en de leuteed afgenomen, keerden de feestgangers terug naar De Joosse.

Animatie

Ook  ’t Vosse-ol koos dit keer voor een reislustig thema. De Vossen en Vossinnen gaan met elkaar op safari. “We gaan op zoek naar de Big Five,” aldus Giscard van Tilburg, voorzitter van de carnavalsvereniging. Onder leiding van de Theemuts van 2017, Janneke Bosters, vermaakten de feestvierders zich zaterdagavond op de camping waar hen een aantrekkelijk animatieprogramma voorgeschoteld kregen.

Hilarische acts

In Pompedurp werd volgens Prins Jurgen een ouderwets gezellig feest gevierd met tal van hilarische acts en liedjes. Qua inhoud en uitvoering sloten ze in veel gevallen naadloos aan bij het motto voor 2018: ‘Op ut Raantje’. Hoogtepunt van de avond was, onder meer, een optreden van de Tilburgse band Veul gère.