Divers programma Open Monumentendagen

STEENBERGEN – Onder de noemer ‘Kunsten in de Monumenten’ wordt dit weekeinde op verschillende plaatsen in de gemeente Steenbergen invulling gegeven aan de landelijke, Open Monumentendag.

Morgen, zaterdag 12 september, is het molenmuseum in de Assumburgmolen aan de Veerweg 1 in Nieuw-Vossemeer geopend. De molenaar vertelt over de werking van het rijksmonument, kinderen kunnen ’s middags broodbakken en verschillende kunstenaars vervaardigen ter plekke nieuwe kunstwerken.

In de Nederlandse Hervormde kerk aan het Kerkplein in Steenbergen is een kunstexpositie te zien en wordt het monumentale orgel bespeeld en in het 17de eeuwse ‘Bakhuys’ op het terrein van restaurant De Uitwijk in De Heen kunnen belangstellenden zowel het stookproces van de houtbakoven als kunst bewonderen.

Ambachts- en gereedschappenmuseum De Holle Roffel in Kruisland is zaterdag geopend ter gelegenheid van de Open Monumentendagen, maar doet er zondag tijdens de Jaarmarkt in het dorp nog een schepje bovenop met een speciale expositie van zo'n vijftig kleine en grote(re) stoommachines. 

Zondag haakt ook de Stichting Stadsarcheologie Steenbergen in op de monumentendag. Bezoekers zijn dan van 10.00 tot 16.00 uur welkom aan het Doornedijkje 50, waar zij onder meer foto’s kunnen zien van de recente opgraving aan de Ram van Hagedoornstraat. Daarbij werd half juli de fundering van een 15de eeuwse stadsmuur blootgelegd.