Dit jaar weer bietentocht: donderdag 21 oktober ontvangst in Steenbergse haven

STEENBERGEN – De bietentocht – een initiatief van Stichting de Zeeuwse Beurtvaart – houdt de herinnering warm aan een fenomeen dat in vroegere tijden een jaarlijks terugkerend gebeuren was. Suikerbieten werden per schip naar de verwerkers vervoerd, zo ook in Steenbergen waar de fabriek van de familie Van Loon vanuit de haven de schepen kon lossen. Overigens gaat dit jaar een deel van de bietenoogst in Limburg eveneens per schip naar de suikerfabriek van Cosun Beet Company (voorheen Suiker Unie) in Dinteloord.

Maandag 18 oktober vertrekken ruim twintig schepen vanuit Bruinisse naar Yerseke en via Colijnsplaat naar Zierikzee. Woensdag 20 oktober zeilt de vloot richting Benedensas waar wordt aangemeerd. Donderdag 21 oktober gaat het verder de Steenbergse Vliet op en zullen schepen een gedeelte van de tocht door trekpaarden via het jaagpad langs de rivier worden voortgetrokken tijdens het zogenoemde jagen.
Dit gebeurt tussen 13:00 en 15:30 uur. Toeschouwers zijn daarbij zeker welkom, al is het raadzaam om ervoor te zorgen niet tussen paarden en schip te belanden, zoals enkele jaren geleden een scooterbestuurder overkwam.

Einde van de tocht in Steenbergse haven

Rond de klok van 16:00 uur worden de platbodems in de Steenbergse haven verwacht, waar burgemeester Ruud van den Belt de bemanningen welkom heet. Dat vindt hij heel plezierig: “Dankzij de Bietentocht wordt het varend erfgoed én de herinnering aan de suikerindustrie van weleer levend gehouden. Zeker ook met het 750-jarig bestaan van Steenbergen in het verschiet, is dit een mooie traditie om te koesteren”.

Vervoer over het water terug in huidige bietencampagne

De bietencampagne, het vervoer van de suikerbietenoogst naar fabrieken, is jaarlijks van september tot en met januari. Nieuw is dat dit jaar, na een proefproject vorig jaar, vrachtschepen gebuikt worden voor de bietencampagne. Een deel van het transport van suikerbietenoogst uit Limburg wordt voortaan over het water naar de suikerfabriek in Dinteloord vervoerd. Suikerproducent Cosun Beet Company, voorheen Suiker Unie, wil de komende maanden 270.000 ton suikerbieten vervoeren met binnenvaartschepen van Maastricht naar Oudenbosch. Daarvandaan worden de bieten met vrachtwagens naar Dinteloord gebracht. Dit scheelt 15.000 ritten met vrachtwagens. Cosun Beet Company onderzoekt samen met de gemeente Steenbergen en andere partners de mogelijkheden van een losplaats bij de suikerfabriek.

Beelden bij dit artikel