Dirigent Jan Ligtenberg bereidt groot bevrijdingsconcert voor

STEENBERGEN – Na het spectaculaire havenconcert bij de opening van de Steenbergse haven steekt ABS-dirigent en organisator Jan Ligtenberg veel energie in de voorbereiding van het grote bevrijdingsconcert dat op zaterdag 21 september in de Gummaruskerk wordt gegeven. Met als titel ‘Total Verrückt’ wordt voor die dag een avondvullend programma samengesteld. Daarin het ‘Hymn tot he fallen’ een eerbetoon aan alle burgerslachtoffers uit de gemeente Steenbergen die in de Tweede Wereld Oorlog zijn gevallen. Hiervoor roept Jan Ligtenberg de hulp in van inwoners uit deze gemeente.

Met de medewerking van diverse plaatsgenoten en kenners van de situatie van toen, heeft Jan Ligtenberg een lijst opgesteld van de betreffende slachtoffers. Van de hem bekende namen – 138 personen – heeft hij bij 38 van hen een foto weten te bemachtigen. Van de ontbrekende honderd overige slachtoffers is hij naarstig op zoek naar een foto.

Oproep

Vandaar de oproep aan familieleden en kennissen van de gevallenen om een digitale foto in te sturen wanneer deze hierover beschikken. Bij dit artikel wordt een lijst met de namen gepubliceerd. Van de slachtoffers waarbij de naam dik gedrukt staat, is reeds een afbeelding beschikbaar. “Mijn verzoek is dus om mij de ontbrekende foto’s toe te sturen. Dit kan door een foto te scannen, of nog eenvoudiger door met een smartphone een opname te maken van deze foto en deze mij in een zo groot mogelijk bestand toe te sturen. Belangrijk daarbij is dat de foto zo recht mogelijk wordt gefotografeerd, zonder schaduwen en lichtvlekken. En om vervolgens het originele fotobestand – dus op maximale grootte – toe te sturen. Dit kan naar mijn mailadres: janligtenberg@ziggo.nl. Wanneer ik de betreffende foto’s vóór 1 augustus ontvang, kan ik deze verwerken in de beeldpresentatie die tijdens het eerbetoon wordt geprojecteerd”, aldus Jan Ligtenberg.

140 medewerkenden

Het bevrijdingsconcert wordt een groot spektakel. Het vindt plaats in de Gummaruskerk en bij de organisatie krijgt Ligtenberg de volle steun van mannenkoor ABS. Daarnaast vervullen The Andrew Darlings, El Passionatos, het Ritmisch Koor Dinteloord, Harmonie St. Caecilia uit Kruisland en de vertellers van het AM de Jongtoneel een belangrijke rol. Zo werken er in totaal zo’n 140 personen mee. De titel van het bevrijdingsconcert ‘Total Verrückt refereert aan de optredens die door Johnny & Jones destijds in kamp Westerbork zijn gedaan. “Dit waren twee Joodse artiesten. ‘Total Verrückt’ was hun laatste optreden. Het tweetal vond de dood in een ander Duits concentratiekamp. We hebben nog beelden uit die tijd en de El Passionatos brengen de liedjes die ze toen zongen”.

De slachtoffers

De komende maanden komt Steenbergse Courant nog uitgebreid op het bevrijdingsconcert terug. Voor nu is het van belang dat de foto’s van de gesneuvelde burgers zoveel mogelijk worden verzameld. In de Steenbergse Courant van vrijdag 21 juni staan alle namen van de burgerslachtoffers vermeld.