woensdag 3 september 2014, 10:56

Directeurswisseling op basisschool Merijntje in Nieuw-Vossemeer

NIEUW-VOSSEMEER – ‘Onderwijs bij Merijntje moet een brug zijn naar de toekomst’ en ‘over twintig jaar zitten onze leerlingen aan de knoppen van de maatschappij’. Deze uitspraken van de oude directeur van de Nieuw-Vossemeerse basisschool Jan Schuurmans (63) en zijn opvolger Olivier Vermeulen (31) sluiten naadloos op elkaar aan. Hieruit mag dan ook de conclusie worden getrokken dat de goede keuze is gemaakt bij de wisseling van de wacht en kan Merijntje door op de weg van vernieuwing en modernisering, die zo’n tien jaar geleden door het team werd ingeslagen.

De nieuwe directeur is getrouwd en heeft twee kleine kinderen. Hij komt uit een echt onderwijsnest. Zijn moeder is directeur op De Grebbe in Bergen op Zoom, zijn broer leerkracht bij de Klimop in Hoogerheide, terwijl zijn vader het ambt van dominee in de praktijk brengt. Vermeulen vindt dat dit zeker ook het onderwijsgebied raakt. Zelf komt hij uit de kweekvijver voor opleidingen tot schoolhoofd van de Lowys Porquin Stichting, waaronder Merijntje valt. Daarnaast heeft hij al vijf jaar ervaring als adjunct-directeur van Het Pallet in Bergen op Zoom.

‘Ik kom hier in een gespreid bed’

Vermeulen is vol lof over de wind zoals op Merijntje waait en zegt: ,,Ik kom hier in een gespreid bed. Een school waar alle kansen aanwezig zijn om voorop te lopen in het moderne onderwijs. Met een duidelijke visie over wat er van kinderen wordt verwacht op school en in de toekomst. Waar gekeken wordt welke verbeteringen en veranderingen nodig zijn om de school klaar te stomen voor de 21ste eeuw. Maar ook naar wat er werkt en behouden moet blijven.”

‘Op ICT-gebied heeft Merijntje altijd voorop gelopen’

Jan Schuurmans is 42 jaar werkzaam geweest in het onderwijs, waarvan de laatste 10 jaar als directeur van Merijntje. ,,Een relatief kleine school met een wat ouder team, in een klein dorp. Dat geeft een extra stimulans om de ontwikkelingen op onderwijsgebied nauwlettend te volgen. En daar waar nodig is bij te scholen op deskundigheid, om de modernisering in praktijk te brengen. Op ICT-gebied heeft de school altijd voorop gelopen. We waren de eerste school in de omgeving die ging werken met de i-Pad. Nu hebben we er maar liefst veertig.”

‘Kwalitatief hoogstaand en gezond’

Schuurmans benadrukt dat voor een goed draaiende school een totale samenwerking nodig is tussen leerkrachten, bestuur, ouders en leerlingen. Pas dan valt het maximale uit de leerlingen en leerkrachten te halen. En ook al moet een directeur de spil zijn in het geheel; het is toch het team dat de school maakt tot wat die nu is: Kwalitatief hoogstaand en gezond,  is de mening van zowel de vertrokken als de nieuwe directeur.

‘Overlaten aan de nieuwe generatie’

Schuurmans stelt dat hij altijd zijn uitdagingen heeft gehad bij Merijntje en dat hij tot de laatste dag met plezier heeft gewerkt. Hij nam eind vorig jaar al het besluit om te stoppen, omdat er toen een nieuw Schoolplan voor vier jaar moest worden gemaakt. ,,Ik vind dat iemand die het plan de komende jaren moet gaan uitvoeren, dit ook mee moet hebben samengesteld. En met het oog op wat er allemaal nog bijkomt, zoals het passend onderwijs en nog meer van die veranderingen, leek het mij goed om dit over te laten aan de nieuwe generatie.”

Foto: Het team van Merijntje met op de schommels de vertrokken en de nieuwe directeur van de Nieuw-Vossemeerse basisschool.

Uit de Steenbergse Courant