Dintelse Gorzen 3 weken gesloten voor bezoekers

DE HEEN – Wandelaars die willen genieten van de Dintelse Gorzen moeten hun wandelplannen even uitstellen. Natuurmonumenten gaat namelijk de loopbrug naar het natuurgebied vervangen. De elf jaar oude brug is versleten en wordt vervangen. De werkzaamheden starten deze maandag (26 februari) en worden half maart afgerond.

De nieuwe brug is gemaakt van Acoyahout, dat ook gebruikt is bij de trap naast de bunker op het Beneden Sas en voor de stijgers aan de Blauwe Sluis. De brug krijgt een lengte van bijna 60 meter en wordt verbreed tot 1,5 meter. Ook zal er een gripstrip worden aangebracht waardoor het uitglijden zoveel mogelijk wordt voorkomen.

Toegankelijk voor rolstoelers

Na de werkzaamheden zijn de Dintelse Gorzen ook toegankelijk voor off road rolstoelen. Dat zijn speciale rolstoelen met rupsbanden. Vanaf het voorjaar zullen die te huur zijn bij restaurant Benedensas.

Om het gebied toegankelijk te maken voor rolstoelers wordt niet alleen de toegangsbrug verbreed, maar verdwijnt ook het draaipoortje dat nu bij de loopbrug staat. Dit houdt het risico in dat (fiets)crossers ook het gebied in gaan, wat duidelijk niet de bedoeling is. Hierop zal frequent worden gecontroleerd.

Subsidie

Het vervangen van de brug wordt grotendeels bekostigd door subsidie vanuit ‘Landschappen van Allure’. Vanuit deze provinciale pot worden ook andere projecten in de Westbrabantse waterlinie gesubsidieerd, zoals bijvoorbeeld ook de tweede renovatie van Fort Henricus.

Foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl