Afbeelding
zondag 25 april 2021, 15:29

Dinteloordse wolf is geen blijvertje

DINTELOORD – De eerste wolf in West-Brabant is gesignaleerd in de polder van Dinteloord. Het is reden voor vreugde bij natuurorganisaties en wolvenliefhebbers, maar reden voor zorg bij de plaatselijke (pluim)veehouders. Volgens kenners is het overigens zo goed als uitgesloten dat deze wolf zich hier gaat vestigen. Het jonge dier is slechts op doortocht en zal zich hooguit een paar dagen ophouden in natuurgebied Dintelse Gorzen of de Slikken van De Heen Oost. Wie de wolf zelf wil spotten, kan zich de moeite besparen: de kans dat het dier zich nog een keer aan de mens toont, zit dicht tegen nul aan.

Vanmorgen viel het oog van amateurfotograaf Hans-Peter Nouwen uit Roosendaal op een vreemde verschijning in de Dinteloordse polder bij de Boompjesdijk. Toen hij het dier eenmaal in de zoeker van zijn camera had, kon hij niet anders dan concluderen dat het om een heuse wolf ging. Een constatering die inmiddels door diverse kenners is bevestigd.

Is het een ree?

Een halve dag later kan Nouwen zijn geluk nog steeds niet op. “Het heeft echt zo moeten zijn. Ik wilde vanmorgen eigenlijk naar Ooltgensplaat om daar foto’s te maken, maar door een wegomleiding besloot ik in plaats daarvan naar de Dintelse Gorzen te gaan.” Richting het natuurgebied, merkte het geoefende oog van de fotograaf een beweging in de polder op. “Eerst dacht ik dat het een ree was, maar al snel realiseerde ik mij dat ik naar een wolf keek.”

Bewijs

Binnen de korte keren stond Nouwen met zijn camera in de aanslag aan de dijk. “De adrenaline gierde door mijn lichaam. Ik had niet naar mijn instellingen gekeken dus de eerste foto’s waren zwaar overbelicht.” De Roosendaler riep zichzelf tot de orde en maakte nog een paar fraaie plaatjes waarop de wolf goed te zien is. “Ik heb heel bewust ook de omgeving erbij op de foto gezet zodat ik bewijs had dat ik de wolf echt op die locatie had gefotografeerd.

Enorm risico

Paul Begijn is Boswachter Communicatie Natuurmonumenten Zeeland/West-Brabant met een bovenmatige persoonlijke interesse voor de wolf. De polder waar het roofdier gespot is, is vlakbij natuurgebieden de Dintelse Gorzen en de Slikken van De Heen Oost die in eigendom zijn bij Natuurmonumenten. Volgens Begijn is het zeer waarschijnlijk dat het dier daar momenteel rust en misschien de komende dagen verblijft. “Er is meer dan voldoende wild zoals reeën en hazen in het gebied aanwezig om in de behoefte van de wolf te voorzien.” Wanneer het dier voldoende uitgerust en gevoed is, zal hij volgens Begijn verder trekken: “Het leefgebied van de gorzen en slikken is te klein en bovendien gaat het in de natuur om voortplanting, dus het dier zal op zoek gaan naar een partner.” Of deze wolf ooit een roedel van zichzelf zal beginnen, is allesbehalve zeker. “Het verkeer is een enorm risico voor deze dieren. Zij leggen met gemak 60/70 kilometer per dag af en moeten in een klein land als Nederland dus veel wegen oversteken. De kans dat deze wolf doodgereden wordt, is helaas aanzienlijk.”

In de stal

De kans dat het omstreden roofdier toeslaat op lokale (pluim)veehouderijen is daarentegen juist klein volgens de boswachter. “In principe is de wolf niet uit op geiten en schapen. Zolang hij in een natuurgebied verblijft, zal hij zich richten op het wild dat daar voorkomt. De ree staat daarbij op nummer 1. Wanneer hij verder zwerft door het buitengebied waar hij geen natuurlijke prooi kan vangen, dan is de kans groter dat hij schapen of geiten pakt. Voorzichtigheid blijft daarom geboden. Ik zou dan ook aanraden om dit kleinvee de komende dagen ’s nachts in de stal te houden.”

Elektrische schok

Met de komst van de wolf zijn er interprovinciale subsidies in het leven geroepen waarmee boeren preventieve maatregelen zoals elektrische afrastering aan kunnen schaffen. Begijn: “Voor een enkele wolf op doortocht lijkt me dat voorlopig nog overdreven, maar het is wel mogelijk om materialen te lenen.” In gebieden waar de wolf al veelvuldiger voorkomt, zoals op de Veluwe, is het gebruik van dit soort afrastering al gebruikelijk en effectief. “Wanneer een wolf twee keer een elektrische schok heeft gekregen, dan blijft hij er voortaan wel bij uit de buurt.”

Sceptisch

Enkele Dinteloordse (pluim)veehouders laten desgevraagd weten het hoofd vooralsnog koel te houden. De komst van de wolf wordt wel sceptisch ontvangen, maar de veehouders verwachten dat het met aanvallen op hun dieren zo’n vaart niet zal lopen. Wel zeggen zij allen verrast te zijn door de onverwachte melding en beraden zij zich op eventuele maatregelen.

Foto’s © Hans-Peter Nouwen

Tekst: Dasja Abresch

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant