Dinteloordse windmolens: wie gaat de knoop doorhakken?

STEENBERGEN/DINTELOORD – Na een zomer waarin meerdere keren is gepraat over hoogtes, aantallen en locaties van de windmolens, is het resultaat onder aan de streep niet hoopgevend. Het college is er tot nu toe niet uitgekomen met partijen Innogy en Greentrust om tot een alternatief plan te komen voor het windmolenpark in de Karolinapolder. In de oordeelvormende vergadering van aanstaande woensdag komt het onderwerp voor het eerst na het reces aan de orde in de gemeenteraad. 

Op de agenda staat de aanvraag voor een omgevingsvergunning voor het opschalen van de windturbines. Kortgezegd: Innogy wil de bestaande molens vervangen voor exemplaren van 180-234 meter hoog. Het college adviseert de raad om de verklaring van geen bedenkingen te weigeren, om zo de megamolens tegen te houden. Het college heeft bij alle onderhandelingen benadrukt niet te willen afwijken van het coalitieakkoord waarin staat dat er acht molens met een maximale hoogte van 150 meter mogen komen. 

“Regie moedwillig uit handen”

Als de raad inderdaad het advies van het college opvolgt, komt de beslissingsbevoegdheid bij de provincie te liggen. Als Innogy dan vervolgens een inpassingsplan (PIP) indient, dan is het aan de provincie om dit te beoordelen. Volgens woordvoerder Jorrit de Jong van Innogy is het nog niet zover. “Dat is pas de volgende stap. Wel moet ik zeggen dat het erg teleurstellend is dat het in dit dossier niet gelukt is om eruit te komen.”

Organisatie Greentrust, die mee heeft gewerkt aan alternatieve voorstellen voor de windmolens, is niet positief over de houding van Steenbergen. “Het college geeft de regie moedwillig uit handen en daar is Dinteloord uiteindelijk de dupe van”, zegt Gwen ter Horst namens Greentrust.

Genoeg energie en ideeën

Maar volgens wethouder Wilma Baartmans is het lot nog niet beslist en heeft het college nog ijzers in het vuur. “Vandaar dat wij in de mededeling aan de raad hebben geschreven dat wij alle mogelijke inspanningen blijven verrichten om gezamenlijk met de provincie de doelstellingen te gaan halen. We hebben nog steeds genoeg energie en ideeën dus het moet goedkomen.”

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl