Afbeelding
woensdag 18 oktober 2017, 21:00

Dinteloordse pee nu helemaal in de schijnwerpers

DINTELOORD – Suikerbieten hebben gelukkig een kortere groeitijd dan de Dinteloordse pee die vanaf vorige week de Dinteloordse rotonde siert. Dat bleek duidelijk toen voorzitter Hakim Tampoebolon van de Dorpsraad en projectleider en eveneens Dorpsraadlid Kuun de Boer het groeitraject schetsten dat het kunstwerk van Hans Hanssen doorlopen heeft. Dat deden ze deze avond, voorafgaand aan de officiële ingebruikname van het kunstwerk.

De groeitijd van deze bijzondere biet nam maar liefst twee jaar in beslag. Het begon met het idee van Kuun de Boer, de eerste gesprekken met de wethouders Lepolder en Zijlmans en de domper toen het idee enthousiast ontvangen werd maar voorzien werd van het stempel ‘geen budget’.

Zoektocht en ondersteuning

De initiatiefnemers lieten zich niet uit het veld slaan en zoektocht naar financiële middelen begon. Er kwam steun van de gemeenteraad die de ‘kunstwerk’-motie van de Volkspartij unaniem steunde. Het coöperatiefonds van Rabobank deed een flinke duit in het zakje, er kwam steun van de winkeliersvereniging, van particulieren, waaronder Harry Vlamings die zich tijdens Nijmeegse vierdaagse liet sponsoren, van de Suikerunie. En er kwam ondersteuning van bijvoorbeeld Theo Maris die met zijn kraan aan de slag ging. Er kwamen ook obstakels in de vorm van legeskosten, benodigde vergunning, benodigde goedkeuring Welstandcommissie om er maar een paar te noemen. Uiteindelijk kreeg het kunstwerk vorm, door de inzet van de Dinteloordse kunstenaar Hans Hanssen, door de enorme medewerking van Peter van Meel van het gelijknamig metaalbedrijf. En er kwam steun uit diverse hoeken.

Tanden op elkaar

Zo zette ‘Dinteloord’ er de schouders onder en werden de tanden op elkaar gezet.
Het resultaat mag er wezen, het dankwoord van voorzitter Tampoebolon was terecht. Het schouderklopje van wethouder Lepolder, voorafgaand aan de ingebruikname, passend.

“Maar als we geweten hadden hoe moeizaam het traject zou zijn, dan hadden we zeker gedacht ‘doe het maar niet’”, vertrouwde de dorpsraadvoorzitter zijn gehoor toe.

Bijzondere chemie

Het tweetal – Hanssen en Van Meel – gaf tijdens het maakproces van de pee een bijzondere chemie te zien. Gezamenlijk drukten zij vanavond dan ook op de lichtknop die de pee in de schijnwerpers zette. Nu zullen ook de passanten die de rotonde in het donker passeren het weten: Dinteloord en Suiker horen bij elkaar.

Tekst en foto’s: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de Steenbergse Courant