Afbeelding
maandag 7 augustus 2017, 08:35

Dinteloordse ‘Pee’ gepoot tijdens bietencampagne

DINTELOORD – Wanneer dit najaar de bietenwagens afgeladen vol naar de Dinteloordse suikerfabriek rijden, gaat er elders in die kern juist een ‘pee’ de grond in. Een bijzonder uit de kluiten gewassen exemplaar zelfs van 4,5 meter hoog en 1500 kilo in gewicht.  Het betreft hier uiteraard geen gewone suikerbiet, maar het Cortenstalen kunstwerk uit de koker van de Dorpsraad Dinteloord. In september of oktober krijgt het kunstwerk een plaatsje op de rotonde vooraan het dorp.

Het was een kwestie van een lange adem voor de dorpsraad. De  wens om een kunstwerk op de rotonde te plaatsen bestond al lang maar het bleef hangen in de uitvoering. Op medewerking van de wegbeheerder de Provincie Noord-Brabant om precies te zijn. Nadat de N259 met het gereedkomen van de A4 in gemeentelijke handen overging, bleek er heel wat meer mogelijk. “We kregen alle medewerking. Bovendien kreeg de gemeente bij de overdracht een zak centen die mooi van pas kwam,” aldus Hakim Tampoebolon, voorzitter van de Dorpsraad Dinteloord.

Gedragenheid

Dat gold ook voor een motie van de Volkspartij waarmee het mogelijk werd om door middel van cofinanciering tot een maximum van 10.000 euro aan gemeentelijke subsidie bijeen te harken. “Daar hebben we maar gelijk vol gebruik van gemaakt,” lacht de voorzitter. Bijdragen van het Coöperatiefonds van de Rabobank, de Suikerunie en dorpsgenoot Harrie Vlamings die zich voor deelname aan de Nijmeegse Vierdaagse liet sponsoren ten behoeve van het kunstwerk. “We krijgen sowieso steun van alle kanten. We merken dat het geweldig leeft in Dinteloord en dat is fantastisch. Die gedragenheid die we tegenkomen, dat is eigenlijk de essentie van wat Dinteloord is.“

Alle lof

Plaatsgenoot Hans Hanssen is de kunstenaar die tekende voor het ontwerp. Hij krijgt namens de Dorpsraad Dinteloord alle lof. “De uren die hij erin heeft gestoken zijn werkelijk ongelooflijk. Daar zijn we hem bijzonder dankbaar voor,” aldus secretaris Kuun de Boer. Uiteindelijk ging het ontwerp van tekentafel naar uitvoering in de werkplaats van smid Peter van Meel waar de pee nu staat te wachten op het moment van poten.

Pee zonder j

Helemaal klaar voor dat moment is de dorpsraad nog niet want er resten nog wel enkele puntjes voor de ‘i’. Zo vergt de belichting van de pee nog de nodige hoofdbrekens. “We hebben een uitgebreid gesprek met Philips gehad, maar dat heeft nog niet tot de beste oplossing geleid. Bovendien zal het staal al snel gaan roesten, waardoor de uitwerking van het licht weer heel anders wordt.” Ander punt op de agenda: de naamgeving van het object. “Zoals het er naar uitziet houden we het in ieder geval in onze taal dus wordt het ‘De Pee’. zonder de  ‘j’ ‘die er bijvoorbeeld in Steenbergen wel achter wordt geplakt.”

Informatiebord

Derde punt van aandacht is de onthulling van de biet. “We denken er nu over om dit te laten doen door iemand met een link met het suikerverleden. Ook willen we de jeugd er graag bij betrekken.”

Binnenkort wordt, met dank aan aannemersbedrijf Huysmans, de fundering gestort geplaatst waarop het kunstwerk komt te staan. De gemeente Steenbergen zorgt dat er langs het fietspad een informatiebord met de achtergrond van het kunstwerk komt.

Foto’s: Hakim Tampoebolon

Uit de Steenbergse Courant