Dinteloordse deelnemers Vierdaagse houden stand

DINTELOORD/NIJMEGEN – “Waarom doe ik dit eigenlijk?”. Het is de vraag die de 13-jarige Suze Pietjouw zich vanmorgen om 4 uur stelde, nadat haar alarm haar voor de derde achtereenvolgende morgen op dit tijdstip wekte. Samen met moeder Esther loopt de Dinteloordse tiener de Vierdaagse van Nijmegen. Iedere dag 40 kilometer en dat is ondanks de maanden van voorbereiding zeker geen appeltje-eitje. Suze hoopt aan het eind van haar 160 kilometer wandelen zoveel mogelijk sponsorgeld voor Villa Pardoes opgehaald te hebben en dát is het antwoord op haar eigen “waarom”-vraag.

Na een vlekkeloze start op dinsdag stond Suze gisteren, een tikkie brak, aan de finish van de tweede loopdag. De dag van Wijchen, ook wel roze woensdag genoemd en dus gingen moeder en dochter in passend gekleurde hemdjes op pad. “Bij de start stonden heel veel dronken studenten ons uit te zwaaien en high fives te geven,” kijkt Suze terug. “Ik vroeg me wel af waar al die handen aangezeten hadden, want de studenten stonken behoorlijk na een hele nacht stappen.”

Fans

De eerste 7 kilometer waren aan de saaie kant “Dat is balen want ik weet dat we de komende dagen datzelfde stuk ook nog moeten lopen.” Gelukkig zijn de daaropvolgende dikke dertig kilometer prachtig en dat is mede te danken aan de fans die speciaal voor Suze naar Nijmegen kwamen. “Het is erg leuk dat mensen de moeite nemen om dat voor mij te doen.”

Kruisje voor mama

Opletten onderweg is wel nodig want wie een controlepost mist, heeft een probleem. “Wanneer je bij de finish niet de juiste knipjes hebt, dan kun je de andere dag niet starten.” Dat mag dus niet gebeuren, zeker niet voor moeder Esther die dit jaar haar eerste kruisje hoopt te halen. Het is wel haar tweede Vierdaagse, maar omdat zij vorig jaar meeliep als begeleider van Suze kreeg zij aan het eind geen beloning voor al het werk. “Daarom loop ik niet alleen voor Villa Pardoes, maar ook om te zorgen dat mama een kruisje haalt,” aldus Suze.

Steuntje in de rug

In de tussentijd,  op de route van de 30 kilometer, is dorpsgenoot Harry Vlamings aan zijn eigen missie bezig, namelijk het volbrengen van zijn tiende Vierdaagse. Ook voor het goede doel. Drie goede doelen zelfs: de Plusbus, totaaltheatergroep Cameleon en zwembad Aquadintel. Gisteren was een pittige dag maar gelukkig trof hij langs de kant broer Piet, schoonzus Marjan en nicht Evelien die hem traditiegetrouw een steuntje in de rug kwamen geven.

Beschuitje met aardbeien en slagroom

De toenemende afstand en de warmte trekken hun wissel op de deelnemers waarvan er vanmorgen 1350 minder aan de start verschenen. “Jammer voor hen, maar ja, daardoor is er wel wat meer plaats op de weg,” aldus Vlamings met keiharde sportersmentaliteit. De 73-jarige Dinteloorder was zelf bij het krieken van de dag alweer kilometers onderweg en trakteerde zichzelf om 9 uur vanochtend op een beschuitje met aardbeien en slagroom.

Vandaag de derde wandeldag, ook wel de Dag van Groesbeek genoemd. Het kwik stijgt tot 24 graden. Lekker voor de luierende vakantieganger, maar net wat veel voor de wandelaar. Suze, Esther en Harry namens de lezers en de redactie van KijkopSteenbergen: veel succes gewenst en vergeet niet voldoende te drinken.

Harry sponsoren? : Bankrekeningnummer Rotary Steenbergen NL 51 RABO 0118835971.

Suze sponsoren?: https://www.devierdaagsesponsorloop.nl/wandelaars/suze-pietjouw