Dinteloordse boer vraagt met Carnavals-sneeuwpop om aandacht

DINTELOORD – Kwam hij in mei vorig jaar nadrukkelijk in het nieuws door aan belangstellenden 25 kilo aardappelen cadeau te doen vanwege de misère in aardappelland, nu doet Erik van der Heijden uit de Tweede Kruisweg opnieuw een opvallende poging. In deze carnavalsdagen trekt een carnavalskop op een heuvel langs de A4 de aandacht. Het spandoek aan de voet toont de tekst ‘Ik ben opgewekt over de toekomst!’. ‘Dat is leuk’, zo denkt de passant. ‘Maar hoe bedoel je dat dan?’

“Na mijn aardappelactie in de afgelopen zomer probeer ik ook nu weer op een positieve manier aandacht te vragen voor een eerlijke prijs voor aardappelen”, zo laat de agrariër weten. De verduidelijking van zijn boodschap komt vanzelf via de media, zoals deze.
Want de passant zal bij de boodschap op het spandoek slechts vraagtekens hebben.

Meerdere uitleg mogelijk

Dat is overigens ook zijn bedoeling. “Er is meerdere uitleg mogelijk. Wie denkt aan carnaval kan deze boodschap lezen als ‘dit jaar weinig carnaval, maar volgend jaar hopen we dat die wel door kan gaan’. Voor wat betreft de aardappelprijs: als corona voorbij is stijgt de vraag hopelijk weer naar een behoorlijk niveau en dan gaat de prijs wellicht omhoog”, vertelt Erik van der Heijden.

14 miljoen kilo

In mei vorig jaar gaf Van der Heijden aan dat vooral ook corona de oorzaak was van een zeer slechte aardappelprijs. De vraag naar aardappelen vanuit de horeca zakte noodgedwongen. In de supermarkt wordt dan wel een hogere kiloprijs bereikt, maar daar zien de telers nagenoeg niets van terug. “Uiteindelijk is onze loods wel leeg gegaan. Van de 14 miljoen kilo ging het meeste via export naar bijvoorbeeld Tsjechië. Een gedeelte kreeg een bestemming als frites en een gedeelte ging weg als veevoer. Gemiddeld werd een prijs van 3 cent behaald. De kostprijs is 13 cent. Dat was dus een forse verliespost”.

Stroom opwekken

“We zoeken ook naar alternatieve inkomsten. Bijvoorbeeld een zonnepark. Je zou het woord ‘opgewekt’ op het spandoek dus ook op die manier kunnen lezen: het opwekken van duurzame energie”. In elk geval hoopt boer Van der Heijden dat de toekomst voor betere tijden zorgt. Hij wil met zijn carnavalskop vooral de nieuwsgierigheid opwekken. “We wilden eerst een grote sneeuwpop maken, maar de sneeuw plakte helaas niet. Toen hebben we met 2 kranen en een kiepkar eerst maar een berg gemaakt. De carnavalskop leenden we van de Leuttrappers. We krijgen heel wat reacties en als we bij het spandoek staan wordt er veel geclaxonneerd”.

Beelden bij dit artikel