Dinteloorders Henk en Bets Kats vierden diamanten huwelijk

DINTELOORD – Het is op een mooie zomerse dag in juni 1953 dat de 17-jarige Henk Kats zijn fiets uit de schuur trekt voor een ritje. Hij volgt daarbij vanuit woonplaats Dinteloord een route langs de dijken die hersteld zijn sinds de Watersnoodramp van februari dat jaar. In het gehucht Zwingelspaan stuit hij op een paar jonge meiden die daar samenscholen. Eén daarvan valt hem direct op, net als bij het meisje in kwestie dat gecharmeerd is van de knappe krullenkop. Wat Henk dan nog niet weet, is dat deze schone deerne, Bets van Maastricht, de reden zal zijn dat hij de jaren daarna nog honderden keren naar Zwingelspaan fietst op zijn trouwe Union. Vijfenhalf jaar na die eerste ontmoeting trouwen Bets en Henk en zestig jaar later, op 26 september 2018, vieren zij dat zij nog steeds een paar zijn. Samen fietsen zij nog altijd iedere week een rondje door de polders van Dinteloord waar zij al hun hele huwelijkse leven wonen.

Hoewel de jubileumdag inmiddels al twee weken voorbij is, kwam afgelopen woensdag burgemeester Ruud van den Belt pas de felicitaties overbrengen namens het gemeentebestuur. Op speciaal verzoek van Henk overigens. “De burgemeester was eerder op vakantie en hoewel de loco-burgemeester die taak volgens de ambtenaar die mij belde, prima over kon nemen heb ik daar vriendelijk voor bedankt. ‘Ik wacht wel tot de burgemeester terug is’,” antwoordde Kats. “Hoe vaak maak je nou mee dat hij op visite komt?”

De burgervader zelf kon zich er helemaal in vinden en zette zich met plezier aan het slagroomgebakje dat voor de gelegenheid in huis was gehaald. “Niet tegen mijn vrouw zeggen, want die vindt dat er wel wat kilo’s af mogen,” knipoogde Van den Belt naar het begripvolle echtpaar.

Geen spijt

Zestig jaar geleden startte het jonge stel een leven samen in een woninkje aan de Bloemendijk.  Al snel verhuisde het naar de De Ruyterstraat waar 44 jaar met plezier in een ruime woning werd gewoond. Toen het huis té ruim werd, vertrokken Henk en Bets naar de overkant, naar een flatje in zorgcentrum De Nieuwe Haven. Dat is inmiddels alweer negen jaar geleden en ze hebben er geen seconde spijt van gekregen.

Mooi geweest

Samen kregen de echtelieden twee kinderen. Dochter Henny en, bijna tien jaar later, zoon Martien. Zij zorgden op hun beurt weer voor vijf kleinkinderen waar inmiddels zelfs alweer twee achterkleinkinderen uit voortkwamen. Henk verdiende de kost als landbouwer en bij een groothandel van bouwmaterialen. Hij haalde zijn vervroegd pensioen bij Bruynzeel Keukens. “Na 49 arbeidzame jaren, vond ik het wel mooi geweest,” aldus de 83-jarige Kats. Zijn even jonge bruid ging, voordat zij in het huwelijksbootje stapte, met vader en broers naar het land en plukte haar eerste getrouwde jaren appels in ‘de bogerd’.

Stofnesten

Later toen de kinderen groter werden, was Bets een vlijtige hulp in de huishouding voor diverse gezinnen. Dat deed zij met veel plezier want poetsen is voor haar geen noodzakelijk kwaad maar een hobby. De trofeeën die haar echtgenoot  won met het kweken van zangvogels, mochten niet langer dan een jaar op de kast. “Stofnesten hè,” knipoogt dochter Henny. Het viel voor de kinderen dan ook niet mee om een passend, goed schoon te houden cadeau te vinden voor vader en moeder. De uiteindelijk gekozen driedimensionale reproductie in een glazen rechthoek van de trouwfoto van zestig jaar geleden, is desalniettemin een schot in de roos. “Hoe kunnen ze het maken,” zucht Bets bewonderend terwijl het kunstwerkje een rondje langs de gasten maakt. “Ik poets het morgen wel weer af,” lacht zij.

Samen gelukkig

“Tot over vijf jaar,” zegt de burgemeester bij vertrek. “Ik hoop het,” antwoordt Bets met realiteitszin, al verkeert het echtpaar op dit moment nog in bijzonder goede gezondheid. Wekelijks fietsen zij een rondje door de polder en genieten van de kleine dingen van het leven. “Mijn vader is niet zo lang geleden aan zijn heup geopereerd en dat is niet helemaal goed gegaan,” vertelt Henny. “Tot die tijd was hij de mantelzorger van de wijk en hij vindt het erg dat hij dat niet meer kan zijn. Maar samen hebben ze niet veel nodig om gelukkig te zijn.”

Foto's:

Een spandoek sierde het balkon van het appartement in De Nieuwe Haven op de dag dat Henk en Bets Kats zestig jaar getrouwd waren.

Het echtpaar moest er even op wachten, maar kon uiteindelijk toch op de foto met burgemeester Ruud van den Belt.

Fotograaf Van Mechelen had de eer om het kersverse echtpaar 60 jaar geleden op de gevoelige plaats vat te mogen leggen. Henk’s krullen zijn verdwenen en Bets’ haren zilvergrijs maar de gelukkige glimlach is gebleven.

Tekst en foto's: Dasja Abresch © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl