Dinteloord herdenkt.

DINTELOORD – Ook in Dinteloord werden zaterdagavond de doden herdacht. De Oranjevereniging had samen met harmonie Volharding en leerlingen van alle basisscholen een programma opgesteld. Burgemeester van den Belt was samen met zijn echtgenote aanwezig. Namens het gemeentebestuur legden zij een krans.

“In vrijheid kiezen”

Het was nog rustig op het Raadhuisplein toen om half acht de klokken gingen luiden. Afzettingen werden nog geplaatst, leden van Volharding stemden hun instrumenten en microfoons werden aangesloten. Toen vijf minuten later Volharding begon te spelen veranderde de stemming. Het werd stiller, mensen kozen een plaatsje uit de wind en een lange stoet vertrok uit het dorpshuis. Leerlingen van alle basisscholen liepen voorop in de tocht. Zij hadden ook dit jaar weer een belangrijke rol tijdens de herdenkingsbijeenkomst. Tijdens zijn openingswoord benadrukte de ceremoniemeester het belang van vrijheid, onze vrije democratische rechtstaat en de verantwoordelijkheid die we allen samen dragen deze te beschermen. In het kader van vrijheid hebben leerlingen van de basisscholen uit Dinteloord een aantal malen gesproken over vrijheid, over de Tweede Wereldoorlog en wat dat voor een kleine gemeenschap als Dinteloord betekend heeft.

Dan vieren we de vrijheid, omdat het mag!

Alle leerlingen mochten samen of alleen een gedicht schrijven over het thema. Uit alle gedichten werd van iedere basisschool één gedicht gekozen. Dit werd door de makers zelf voorgelezen. Milou Scheppink en Malou Nieuwkerk werden namens de Groen van Prinstererschool uitgenodigd voor te lezen. Hun gedicht ging over vrijheid. ‘Dat we die moeten vieren, omdat het mag!’ Na een muzikale onderbreking was het woord aan Evy Verhoeven van de Petrus en Paulusschool. In haar gedicht dacht ze twee minuten terug aan vroeger, over stilte en over vrijheid. Als laatste kwam Milan Derks van de Regenboogschool naar voren. Samen met Sem Romson had hij een gedicht geschreven waarin hij Dinteloorders herdacht, opkwam voor gelijkheid en een wereld waarin kinderen niet hoeven te werken. Na muziek van Volharding namen Grace, Anne-Sophie en Mike plaats achter de microfoon. Om beurten noemden zij de namen van alle mensen uit Dinteloord die tijdens een bombardement zijn gestorven. Aan de namen kon men horen wat een leed dat heeft veroorzaakt. Hele gezinnen zijn weggevaagd. De twee minuten stilte die hierop volgden waren ontroerend. Terwijl de zon onderging, de wind ijzig koud over het plein woei, was het stil, volledig stil.

75 jaar bevrijding vieren en herinneren we

Na de twee minuten sprak burgemeester van den Belt. Hij benadrukte dat we allemaal, samen in vrijheid zouden moeten leven. Zonder voorkeur voor ras, geloof of afkomst. Vrijheid is een weelde die we samen moeten koesteren, daar moeten we samen aan werken. Ook sprak hij over de ramp die Dinteloord op zaterdagmorgen 4 november 1944 heeft getroffen. Hoe geallieerde gevechtsvliegers hun bommen lieten vallen op een kleine plaats omdat men ervan overtuigd was dat er zich veel Duitse soldaten verstopt hadden. Niets was minder waar. Tijdens het bombardement vonden 56 mensen, jong en oud, de dood. Hele gezinnen werden weggevaagd. “Een rokende puinhoop bleef achter. Mensen waren ontredderd. Toch vonden ze samen de kracht om de draad weer op te pakken. Ze bouwden een nieuwe kerk, het centrum kreeg weer vorm en ook hier werd de vrijheid gekoesterd” haalde de burgemeester de wrange herinnering op aan de ramp, bijna 75 jaar geleden. Na de toespraken mochten de kinderen uit groep 7 als eerste een krans leggen. Zorgvuldig schikten ze de linten en namen ze plaats in de erehaag die ze samen hadden opgesteld. Na de kranslegging door de burgemeester en zijn echtgenote was het aan genodigden en alle overige aanwezigen kransen en bloemen bij het monument neer te leggen.

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl