Dinami bedankt de zorg

STEENBERGEN – Tijdens de internationale dag van de Verpleging hebben fitnessprofessionals met een dansworkout en met bloemen het zorgpersoneel van diverse ziekenhuizen in Nederland en België in het zonnetje gezet. Ook ontvingen de medewerkers van de betreffende ziekenhuizen een vitaliteitsvoucher om weer een beetje op ‘adem’ te komen. Deze actie bij de ziekenhuizen vormt de aftrap van de landelijke uitrol waar meer dan 180 sportscholen in Nederland aan meedoen, waaronder ook Dinami.

Wies Noordijk, Dinami sports & fitness, Steenbergen heeft geen seconde getwijfeld om aan deze actie mee te doen. “Vorig jaar werden zorgmedewerkers nog als helden gezien en werden ze onthaald met applaus en gebak. Dat geluid is verstomd. Het lijkt alsof de inzet van het verplegend personeel steeds meer als het ‘nieuwe normaal’ wordt beschouwd. De zorg verdient een opkikker én positieve aandacht. De vitaliteitsvoucher is onze manier van klappen voor de zorg. Met de vitaliteitsvoucher kunnen de ziekenhuismedewerkers na dit loodzware jaar aan hun conditie werken. Wat we zeker van het virus geleerd hebben is dat we meer aan onze fysieke weerbaarheid moeten werken om herhaling van deze zware crisis te voorkomen”, aldus Wies Noordijk.

Grootste risicofactor

Met deze actie wil de sportbranche ook de gevaren laten zien van inactiviteit in deze crisis. Terwijl de ziekenhuizen en IC’s overvol zijn en de zorg kraakt, toont onderzoek aan dat fysieke inactiviteit de grootste risicofactor is om na een COVID- 19 besmetting in het ziekenhuis of op de IC terecht te komen. Leefstijlziektes als overgewicht, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaataandoeningen maken mensen extra kwetsbaar. Fysiek actieve personen hebben 73% minder kans om met COVID-19 op IC terecht te komen. Fysiek fitte personen hebben 2,5 keer minder kans om te overlijden aan COVID-19. Fysieke achterstand blijkt dus de zwakste schakel in onze samenleving te zijn.