‘DigiPunt is geslaagd als er niemand meer komt’

STEENBERGEN –Met het doorknippen van een lint opende wethouder Cor van Geel deze week een nieuw fenomeen: het DigiPunt Steenbergen, gevestigd bij Vraagwijzer aan de Fabrieksdijk 6. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden is juist de mens de kracht van dit punt. Eén keer per week biedt een DigiPunt-vrijwilliger de helpende hand bij het invullen van diverse formulieren via internet.

Er zijn twee groepen mensen die naar verwachting gebruik gaan maken van de voorziening: digibeten (mensen die geen computer hebben of er niet goed mee om kunnen gaan) en laaggeletterden. Wie denkt dat dat anno 2016 nooit een grote groep kan zijn, komt van een koude kermis thuis. ,,We gaan er vanuit dat dit voor Steenbergen nog steeds zo’n duizend mensen zijn, waarvan slechts honderd er met hulp van het sociale netwerk aan uit komen,” komt coördinator Peter Dercks (foto) van de stichting Vraagwijzer Steenbergen met enkele keiharde cijfers.

Uniek concept

Het knelpunt werd gesignaleerd door Vraagwijzer Steenbergen en beaamd door woningstichting Stadlander en de Intergemeentelijke Sociale Dienst; twee instanties die de laatste jaren in hoog tempo zijn gedigitaliseerd. Gedrieën hebben zij het DigiPunt georganiseerd en gefinancierd. Voor zover Dercks weet een uniek concept in Nederland.

De vrijwilliger die het punt gaat bemannen heeft inmiddels instructie gekregen waarmee zij de formulieren van de meest voorkomende organisaties op het internet kan invullen. ,,Let wel, ze is er alleen om te helpen met het invullen van de formulieren,” legt Dercks de bedoeling uit. ,,Ze geeft verder geen enkel inhoudelijk advies. Daar is ze niet voor. Er wordt ook geen archief aangelegd. We zijn er ook niet om belastingaangiftes in te vullen of de werking van computer of printer uit te leggen.”

Cursusaanbod

Mochten de bezoekers van het spreekuur de behoefte uitspreken om zelf meer bedreven te raken met de computer op het internet, dan zal de vrijwilliger hen verwijzen naar het uitgebreide cursusaanbod dat door diverse organisaties wordt aangeboden. ,,Het DigiPunt is geslaagd als er niemand meer komt omdat men zelf weet hoe het moet. Maar op dit moment zijn we daar nog lang niet.”

De openingstijden van het DigiPunt kunnen variëren, voor actuele informatie hierover kan men bellen naar (0167) 543131 of kijken op www.vraagwijzersteenbergen.nl