Diepe stilte tijdens Dodenherdenking 2018

WELBERG/STEENBERGEN – Een ronkende motor in de verte was het enige geluid dat doordrong tot de twee minuten stilte tijdens de Dodenherdenking gisteravond. Voor het overige kon men een speld horen vallen aan het Kerkplein in Steenbergen waar burgemeester Ruud van den Belt de aanwezigen voorging in het herdenken en eren van de slachtoffers.

“Het is wrang dat de lessen die zoveel duizenden levens kostten nog niet overal geleerd zijn. Brandhaarden die ooit ver weg waren, komen steeds dichter bij,“ sprak Van den Belt die opriep om ondanks tegengestelde meningen niet tegen over elkaar te gaan staan. “Laten we vooral solidair blijven. Wie tweestrijd probeert te zaaien, zal eenheid laten bloeien.”

Respecteren en accepteren

De burgervader noemde een voorwaarde van vrijheid het hebben van een eigen mening en het waarderen van het feit dat ieder daar recht op heeft. “Elkaar respecteren is essentieel net als accepteren dat we niet allemaal hetzelfde zijn.”

Vrijheid in stand houden

Een uur voor de herdenking aan het Kerkplein vond aan de Canadezenweg in Welberg al een korte bijeenkomst plaats. Hier herinnerde Angelo Somers, voorzitter van de Werkgroep Bevrijdingsmonument Welberg, het publiek eraan om dicht bij de oorsprong van het herdenken te blijven.

“Juist nu, een tijd waarin het verleden meer en meer een bron van maatschappelijke discussie wordt,  is in jezelf terug gaan naar de slachtoffers essentieel. Want het zijn de offers van toen die ons wijzen op onze verantwoordelijkheid om de vrijheid in stand te houden. De vrijheid van, voor, en met elkaar.”

Eigen bloem

Voorafgaand aan de herdenkingen deden werkgroep en gemeente een oproep aan belangstellenden om een eigen bloem mee te nemen naar de herdenking. Met name in Welberg, maar zeker ook in Steenbergen, was die boodschap duidelijk doorgekomen. Somers was er aangenaam verrast door. “Als werkgroep proberen we voortdurend nieuwe manieren te vinden om mensen aan het herdenken te verbinden. Nieuwe tradities worden echter niet zomaar geboren. Het feit dat er nu al gelijk zoveel mensen gehoor hebben gegeven aan de oproep zegt wel wat over hoe het herdenken leeft in de gemeenschap.”

Gedicht

Zowel in Steenbergen als in Welberg wordt de jeugd actief bij het herdenken betrokken. Zo deelden jongeren van de John F. Kennedyclub in Welberg en van de Scouting in Steenbergen bloemen uit aan het publiek. Traditiegetrouw zijn bij de herdenking in Steenbergen leerlingen van groep 8 van de Maria Regina betrokken. Jasmijn Weerdenburg en Zoë Huijps droegen er een zelf geschreven gedicht voor. Samen met hun klasgenoten Pien van Puijfelik, Nicky Meijer en Kayleigh Lucassen legden zij onder begeleiding van hun leerkracht Mariëlle van Bavel een krans bij het monument. Tijdens het vervolg van de herdenking op de begraafplaats legden zij bloemen op de graven van de Steenbergse slachtoffers van de oorlog en de beide vliegeniers Guy Gibson en Jim Warwick.