Die Vaertsingers hebben weer veel musicalnoten op hun zang

STEENBERGEN – Gemengde zangvereniging Die Vaertsingers verzorgt zondag 30 juni een Zomerconcert op landgoed Arcadia aan de Afgeslechtedijk. Onder leiding van de nieuwe dirigent Jan Ligtenberg legt het koor zich weer nadrukkelijk toe op het zingen van musicalnummers.

Na ruim 35 jaar nam mede-oprichter en dirigent Jan Krijnen in december afscheid van Die Vaertsingers. Dat kon wel eens het einde betekenen van de gemengde zangvereniging, zo werd hier en daar gevreesd, zowel intern als extern. Niets is de afgelopen maanden minder waar gebleken. Zonder aan Krijnen en zijn grote verdiensten voor Die Vaertsingers ook maar iets tekort te doen, heeft Steenbergenaar Jan Ligtenberg het dirigeerstokje op voortreffelijke wijze overgenomen, waardoor het koor als het ware aan zijn tweede leven is begonnen.

Voorzitter Elly Lambers ‘lokte’ Ligtenberg met de carnavalsmis, waaraan Die Vaertsingers jaarlijks hun medewerking verlenen. Een kolfje naar de hand van de dirigent, die het leutfeest vanuit zijn carnavalsverleden bij onder meer dweilband De Primurkes en T’ouwSpul een warm hart toedraagt. Hij was bovendien mede-initiatiefnemer van de eerste carnavalsviering in de Welbergse Corneliuskerk, dertien jaar geleden. Min of meer stilzwijgend, ging het tijdelijke dirigentschap van Ligtenberg vervolgens over in een ‘vaste aanstelling’. Ligtenberg, die ook het Steenbergs mannenkoor ABS onder zijn hoede heeft, trof een groep mensen tegenover zich, die nog lang niet uitgeblust bleek te zijn. Die juist open stond om weer eens wat nieuws uit te gaan doen en weer actiever te worden.

Nieuwe leden

De opvolger van Krijnen werd met open armen ontvangen en in plaats van het ledenverlies waar Die Vaertsingers toch wel een beetje bang voor waren, zijn er inmiddels zes nieuwe leden bijgekomen. Het koor telt momenteel 57 zangers en zangeressen. ,,Belangstellenden blijven welkom, vooral mannen,’’ tekent Elly Lambers hierbij aan. Het gezelschap gaf te kennen graag terug te willen naar de musicalmuziek, waarmee in vroeger jaren al grote successen werden geboekt. ,,Dat heeft me ook wel over de streep getrokken,’’ zegt Ligtenberg, die in zijn werkzame leven muziekleraar was op het Norbertus-college in Roosendaal. ,,Want duidelijkheid over de signatuur van een gezelschap werkt altijd prettig.’’ Die Vaertsingers zijn overigens niet van plan de draad op te pakken van de musicaluitvoeringen, maar de hoofdmoot van het vernieuwde repertoire bestaat wel uit nummers uit musicals van de jaren ’20 tot nu. Van ‘Aspects of love’ tot Les Miserables en The Lion King.

Zomerconcert

Op verzoek van Ligtenberg hebben de leden zich graag bereid getoond om thuis flink te oefenen. Op de interne pagina van de website, kunnen zij alle partijen vinden. ,,Aan het snel instuderen van nieuwe stukken was men niet echt meer gewend, maar dat gaat prima zo.’’

Het ‘voorlopige resultaat’ viel onlangs te beluisteren bij Middelburg VÓLkoren, waaraan Die Vaertsingers met succes meededen. ,,Zo’n korendag zouden we ook in Steenbergen nog wel eens willen organiseren,’’ licht Elly Lambers een tipje van de sluier op van de toekomstplannen die binnen het koor spelen.

Wie met eigen oren wil horen hoe Die Vaertsingers onder leiding van Jan Ligtenberg klinken, kan zondag 30 juni dus terecht bij het Zomerconcert van de gemengde zangvereniging. Dat begint om 14.30 uur, plaats van handeling is landgoed Arcadia aan de Afgeslechtedijk. Kaarten à 5 euro zijn bij de entree verkrijgbaar of in de voorverkoop  via Elly Lambers, (0167) 564515, of annelieslaarman@home.nl. Deelnemen aan de barbecue na afloop kost 25 euro per persoon.