Diamanten paar Boshamer: woont gedwongen gescheiden, maar is dagelijks bij elkaar

STEENBERGEN – Vanmiddag en vanavond viert het diamanten paar Gerard Boshamer en Riet van Broekhoven hun 60-jarig huwelijksfeest. Voor die gelegenheid kwam burgemeester Ruud van den Belt op bezoek in verpleeghuis Moermond, waar Riet Boshamer-van Broekhoven woont, in afwachting van haar verhuizing naar Hof van Nassau. Na afloop van het bezoek schoven de echtelieden met hun zoons, goede vrienden en alle verzorgenden van de afdeling aan voor een feestelijk buffet.

Omdat Riet (81) Alzheimer heeft, kan ze niet vertellen wat er in haar omgaat. Toch heeft ze met haar echtgenoot Gerard (eveneens 81) nog een bijzonder contact. “Als ik binnen kom, begint ze altijd te lachen”, vertelt hij. En in zijn nabijheid wordt ze rustig, zeker wanneer hij zijn hand in de hare legt. Tijdens het bezoek maakt ze zo nu en dan contact via haar stemgeluid en zo nu en dan zijn haar woordjes herkenbaar. Gerard Boshamer vertelt hun geschiedenis. Hij zelf komt van Dordrecht – Dort – zoals hij deze plaats noemt. Hier was hij ook gelegerd als militair, terwijl Riet een verpleegstersopleiding volgde in het RK ziekenhuis. “Ik zag haar op de kermis. Ze stond bij de schiettent en legde de buks aan. Even later accepteerde ze mijn aanbod om voor haar een pop te schieten. Dat lukte en we kregen leuk contact. Het bleek een schot in de roos”.

‘Hij is niks’

Van het een groeide het ander. Gerard herinnert zich nog dat hij als militair moest gaan zwemmen en dat zijn nieuwe liefde met een groepje vriendinnen op de fiets het zwembad dan bezocht. Na vijf maanden verkering trouwde het stel in Dordrecht. “Riet kwam van de Welberg en was een dochter van Jan en Jaantje van Broekhoven. Haar vader stond erop dat we in de kerk trouwden. Maar ik had geen geloof. ‘Hij is niks’, zei haar vader tegen de pastoor, maar smeekte hem om een uitzondering te maken, want aanvankelijk wilde de priester geen kerkelijk huwelijk sluiten. Na aandringen ging deze toch akkoord. Echter mocht alleen de familie daarbij aanwezig zijn". En zo gebeurde het.

Ziekte en wonen in het verpleeghuis

Het paar ging inwonen bij de schoonouders op de Welberg. “Ik was bouwvakker van beroep en had werk in heel het land. Daardoor was ik vaak van huis”, vertelt Gerard Boshamer. Ze kregen twee zoons: Hans en Michel.

Riet werkte nog een tiental jaren in Charitas, tot ziekte haar velde en ze in de WAO terecht kwam. Gerard bleef werkzaam in de bouw tot aan zijn pensionering in het jaar 2000. “We hadden al wel regelmatig een vakantiereis naar Spanje en Portugal met een vriendengroepje, maar nu was het moment aangebroken om eens echt te gaan genieten en meer reizen te gaan maken. Helaas ging het met Riet steeds minder en kwam dit er niet meer van. Ik heb haar van 2009 tot 2013 zelf kunnen verzorgen, daarna ging ze in Moermond wonen. Vanaf die tijd ben ik elke dag op bezoek geweest. We maken samen flinke wandelingen met Riet in de rolstoel. Dit jaar moest ik vier dagen naar het ziekenhuis en kon ik niet naar Riet. Dat konden ze hier goed aan haar merken, ze miste me”.

‘Macaroni’

We vragen Gerard of hij nog hobby’s heeft. Er volgt een ontkennend antwoord. ‘Vroeger alleen maar gewerkt, sinds de pensionering gaat de meeste tijd naar Riet’. Toch komt boven tafel dat Gerard een verdienstelijk kok is met vooral macaroni, nasi en bami als specialiteit. “Twee borden aten onze mannen altijd”. Een van die mannen vult aan: “Sla met spekkies pa, dat was ook altijd lekker”.

De gasten maken zich op voor het buffet. Onder hen ook Gerard’s grote maat Mat Elzakkers. Die heeft met kok Johan de dis bereid en zal dan ook extra kritisch proeven.

Tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl