Deur staat nog op een kier voor beheerder ’t Cromwiel

STEENBERGEN – Zoveel mensen, zoveel meningen. Dat gaat zeker op voor de situatie van gemeenschapshuis ’t Cromwiel, zo bleek tijdens de oordeelvormende vergadering dinsdagavond. De voltallige raad zegde onlangs unaniem het vertrouwen in de huidige exploitant Hydra Sport op na een reeks klachten, maar er waren in de raadszaal dit keer ook positieve verhalen te horen van gebruikers van ’t Cromwiel. Verschillende fracties hebben aangegeven deze informatie mee te nemen in hun beraad. Ze hebben tot 20 december om tot een definitief oordeel te komen. 

De directeur van Hydra Sport, John van den Boom, pakte zijn kans om in de raadszaal ‘live’ te reageren op alle beschuldigingen die de afgelopen tijd richting zijn beheer zijn geuit. “Wij herkennen ons niet in het beeld dat is geschetst. Na een moeizame start staat alles op de rit en er bereiken ons weinig klachten. Het contract met ons opzeggen zou een nieuwe aanbesteding betekenen en dat kost de gemeente alleen maar veel tijd en geld.”

Tegengeluid

Marianne Zaat, voorzitter van muziekvereniging Volharding, wilde graag de negatieve spiraal doorbreken door haar persoonlijke ervaringen met ’t Cromwiel te delen. “Zo was ik er gisteren nog, en er was een hoop gezelligheid tijdens het biljarten. Er werd gekletst, wat gedronken en er hing echt een warme sfeer.” Ook van Rien de Vos, tot voor kort voorzitter van het Sportplatform, klonk een tegengeluid. “Mijn verbazing was groot toen ik hoorde van de afkeurende motie. Hoe kan de raad een constatering maken dat de huidige beheerder niet naar behoren functioneert? Vroeger zat er nog wel eens een raadslid bij het periodieke overleg, maar dat gebeurt al jaren niet meer.”

Tussenoplossing mogelijk

Wethouder Esther Prent zei dat ze de motie van de raad gaat uitvoeren en dus het contract met Hydra Sport voor 31 december zal opzeggen. Maar de zogenaamde tussenoplossing die het college heeft geschetst waarbij het contract met Hydra Sport wordt omgezet naar een jaarlijks opzegbare variant, biedt een alternatief. Zowel Nadir Baali van de PvdA als Dasja Abresch (Gewoon Lokaal!) wilden van de wethouder weten of deze optie haar voorkeur heeft. Daar gaf ze echter geen concreet antwoord op.

“U bent als raad heel duidelijk naar mij geweest, dus het zou wel erg gek zijn als ik die motie niet uitvoer. Ik wilde alleen wel volledig zijn en u alle scenario’s geven die mogelijk zijn”, aldus Prent.

Beraden op besluit

De Volkspartij en PvdA lieten weten nog achter de motie te staan om het contract te beëindigen. Willy Knop van de Volkspartij volhardt in zijn mening dat ’t Cromwiel weer een echt gemeenschapshuis moet worden. Gewoon Lokaal! blijft de motie in principe steunen, maar zij zullen de gedeelde informatie wel meenemen in hun beraadslagingen voor de besluitvormende vergadering van 20 december. Dat geldt ook voor de CDA, D66 en VVD. 

Tekst: Nicole van de Donk © Steenbergse Courant/KijkopSteenbergen.nl