Derde ronde scholendebat: “Dank u wel meneer de voorzitter”

STEENBERGEN – Vanochtend streden drie groepen leerlingen van de basisscholen Petrus en Paulus (Dinteloord), Maria Regina groep 8b en Gummarusschool om erkenning voor het beste projectvoorstel en om de titel ‘Beste Debater’. Deze laatste titel ging naar Sven Nuijten van de Gummarus, terwijl het idee van Maria Regina groep 8b gekozen werd als beste projectvoorstel. Dat mag deze groep gaan verdedigen in de finale die op vrijdagochtend 10 mei wordt gehouden.

Het debat kwam in deze ronde moeizaam op gang en voorzitter Ruud van den Belt had flink wat aansporingen nodig om de debaters aan de gang te krijgen. De presentatie van de projectvoorstellen – die vooraf ging aan het debat en diende aan te sluiten op het thema ‘bewegen’ – ging overigens vrij soepel. Maria Regina ( onder begeleiding van Jeroen Weerdenburg) kwam met het plan voor het Kiwafit scholen project. Met acht klasgenoten werd een app bedacht waarbij de gebruiker sportactiviteiten moet ontplooien om Kiwa punten te verdienen. In de app zijn ook winkels en een restaurant opgenomen. In de winkels kunnen gezonde etenswaren worden ‘gekocht’, in het Kiwarestaurant kan gezond of ongezond worden gegeten. Bij gezond worden punten verdiend, bij ongezond voedsel komen er strafpunten. Het presentatieteam van Maria Regina werd gevormd door Emma van der Wegen, Loïs Bouwens en Maxime van Duijn.

Tweede app-idee

Ook de Petrus en Paulus (begeleiding Loes Baselier) kwam eveneens met een app idee waarbij zowel fysiek als mentaal dient te worden bewogen. De app zou met de reeds bestaande app ‘Weet waar je Woont’ moeten worden gecombineerd. Het voorstel werd gepresenteerd en verdedigt door Isa de Schutter, Bart Helmons en Tycho Glandorf.

App-loos

De Gummarusschool (begeleiding Kees Gommeren) had een app-loos voorstel. ‘Billen van de Bank’ waarbij jongeren in drie leeftijdsgroepen onder leiding van vrijwilligers en een sportcoach tot bewegen worden gestimuleerd. En waarbij zowel jongeren met een beperking als jongeren zonder beperking worden geactiveerd en gestimuleerd tot onderling contact. ‘Billen van de Bank’ werd gepresenteerd en bevochten door Izaira van Meer, Casey van Oers en Sven Nuijten.

Swung

Omdat elke reactie van de scholieren voorafging door een ‘Dank u wel meneer de voorzitter’ was dit een van de meest gesproken zinnen. In het debat waren de drie groepen niet echt strijdlustig en ging het er aanvankelijk wat mat aan toe. De Gummarus kreeg overigens de meeste vragen voor de kiezen. Gaandeweg kwam er wat meer swung.

Unaniem

De jury – Erika Knop, Dirk-Jan van Weezel en Pascal van Zuylen – was na afloop unaniem in haar oordeel. Sven Nuijten nam welleswaar minder het woord dan zijn collega Casey van Oers maar hij was naar hun mening de beste debater. “Rustig in reactie, goed luisteren en beargumenteren”, zo was de conclusie. Ook in de keuze van het beste projectvoorstel was de jury unaniem. Het project Kiwafit kreeg de voorkeur.

tekst en foto's: Peter Vermeulen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl