Delta Fiber Netwerk steekt hand in eigen boezem: “We communiceren nu beter over aanleg glasvezelnetwerk“

STEENBERGEN – Dat de vertraging van de aanleg van het glasvezelnetwerk in het buitengebied van Steenbergen kwaad bloed zet bij de bewoners, kan netwerkbeheerder Delta Fiber Netwerk zich goed voorstellen. Dat geldt ook voor de frustratie bij deze groep over de ogenschijnlijk snellere aanleg binnen de kernen. Delta Fiber verzekert alle betrokkenen echter dat de gemaakte afspraken wel degelijk nagekomen worden. Waar het volgens woordvoerder Eefje Coppens wel aan heeft geschort, is een tijdige communicatie over de vertraging naar bewoners en ambassadeurs.

Afgelopen vrijdag stond in deze courant een artikel naar aanleiding van contacten met bewoners in het buitengebied. Zij maakten zich met name boos over het feit dat er binnen de kernen meer aandacht scheen te zijn voor de aanleg van het glasvezelnetwerk dan daarbuiten. En dat terwijl de aanleg van het netwerk te danken is aan de bereidheid van de polderbewoners om € 1815,- per huishouden neer te tellen voor een snelle glasvezelverbinding. Binnen de kernen is de aansluiting daarentegen gratis.

Fikse vertraging

In juli vorig jaar werd de symbolische eerste handeling voor de aanleg van het netwerk gevierd. De bewoners gingen er vanuit binnen maximaal negen maanden in te kunnen voegen op de digitale snelweg. “Dat is het moment dat we pas echt beginnen met de aanleg,” legt Coppens uit. ”Het komt vaker voor dat we dan op problemen stuiten omdat we dan te maken krijgen met uitdagingen in de aanleg, zoals vergunningaanvragen waarvoor we afhankelijk zijn van externe partijen. Daardoor kunnen er, figuurlijk, kinken in de kabel komen. Dat was in het buitengebied van Steenbergen het geval en daardoor is er een fikse vertraging ontstaan. Onze fout daarin is dat wij beter hadden moeten communiceren. Doordat we dat niet gedaan hebben, is het een punt van frustratie geworden bij de bewoners.”
Volgens Coppens is die omissie inmiddels gecorrigeerd en doet het bedrijf de uiterste best om de actuele stand van zaken goed bij te houden via de website en social media.

Vele malen complexer

De opgetrokken wenkbrauwen die bewoners hebben bij de voortvarende aanleg in de kernen, begrijpt de woordvoerder eveneens. “Het is echter niet terecht. Het is een logische keuze om ook de kernen aan te sluiten en het is een feit dat dat vaak snel gaat. Daar liggen meerdere oorzaken aan ten grondslag: we kennen het gebied, het vraagt een andere, eenvoudigere techniek en de afstanden die we moeten overbruggen zijn veel korter. Aanleg in het buitengebied is vele malen complexer, onder meer vanwege de vergunningen die we daar nodig hebben. In sommige gevallen moeten we ook dwars door de kernen heen om de buitengebieden te kunnen bereiken. Door al die omstandigheden lijkt het alsof we in de kernen veel sneller werken, maar dat is zeker niet het geval.”

De komende tijd steekt Delta Fiber Netwerk extra energie in het persoonlijk informeren van ambassadeurs en het up-to-date houden van de informatiestroom. Volgens de huidige planning is de aanleg en aansluiting in het buitengebied van de gemeente Steenbergen in juni afgerond.

Doo: Dasja Abresch