Deftige Flodder en Nar Wiedus in de hoofdrol

STEENBERGEN – De Deftige Flodder (Barry van Leeuwen) en Nar Wiedus (Wietse Visser), die beiden hun 11-jarig jubileum vieren, stonden vanmiddag in het middelpunt van de belangstelling. Eerst tijdens het Spel op de Mart, dat het motto ‘Kèk ’s wa d’n artieste!’ in alle opzichten eer aan deed, en vervolgens bij de kindermiddag in zaal De Joosse.

In het Spel op de Mart draaide het allemaal om de Peej-faktor. Met Prins Strienius en jeugdprins Max als showmasters en de rest van het jeugdgevolg als jury, kwamen de nieuwe Mussenkoning, Jan Oorlog, de Deftige Flodder en Nar Wiedus om beurten vanaf een grote trap het podium op, waar ze hun kunsten mochten vertonen aan het publiek.

Plankenkoorts

De Mussenkoning moest nog even wennen als zijn artiestenstatus en verklapte zodoende steeds de clou van de moppen die hij wilde vertellen. Jan Oorlog had last van plankenkoorts en vroeg zich, als bewaker van de (leut)orde, bovendien af of alle acts wel veilig waren. Vooral toen de Deftige Flodder uit het niets vuur liet verschijnen en vervolgens ook nog het Deftige Floddertje liet verdwijnen, maar ook weer terug toverde.

Brandweer

‘Dat kan ik ook’, opperde Nar Wiedus. Traditiegetrouw maakte hij er echter een potje van, waardoor in dit geval de Mussenkoning in het niets verdween en de show bijna in rook opging. Prins Strienius V en het jeugdgevolg brachten met behulp van de brandweer redding, waarna de leutvorst duidelijk maakte dat iedereen in Strienestad al lang en breed de Peej-faktor heeft.

Jubileum en afscheid

De voorstelling was alleen maar een ‘dekmantel’ geweest om de Deftige Flodder en Nar Wiedus in het zonnetje te kunnen zetten. De jubilarissen werden uit vele honderden kelen toegezongen en kwamen bij De Joosse nogmaals vol in de schijnwerpers te staan. Alle aanwezige bietboeren en meerminnen, jong en oud, waren uitgedost met hoge hoeden en rode neuzen. Twee grote felicitatie- en bedankkaarten werden bezorgd en de Deftige Flodder mocht zijn entree maken door een langgerekte erehaag, waarbij zijn oud-Floddertjes hem begeleiden. Het eerbetoon ontroerde Barry van Leeuwen zichtbaar. Hij nam zijn petje af voor het publiek.