Deelnemers IVN-excursie door Krabbenbos “aangenaam verrast”

WELBERG – Dat het Welbergse Krabbenbos in natuurgebied Oudland een aantrekkelijk wandelgebied is, is niet bij veel inwoners van de gemeente Steenbergen bekend. Daar kwam afgelopen zaterdag tijdens de excursie die natuurorganisatie IVN Natuureducatie er organiseerde, geen verandering in. Alle deelnemers waren namelijk afkomstig van buiten de gemeente. Zij concludeerden na afloop van de 2,5 uur durende wandeling aangenaam verrast te zijn door de diversiteit van de natuur en de interessante geschiedenis van het gebied.

Dat laatste is wat de IVN-excursies een extra dimensie geeft. Niet alleen het landschap, de planten en de paddenstoelen werden onderweg besproken, ook was er volop aandacht voor de historische achtergrond van het Oudland. Zo leerden de deelnemers dat het Oudlandsdijkje, dat het natuurgebied westelijk afzoomt een van de eerste dijken van Nederland is.

Goed geplaatste mop

Vrijwillig gids Jos van Loon vertelde op vermakelijke wijze over de eeuwen waarin een laag van 1.86 meter turf van het Oudland werd gegraven ten behoeve van de zoutwinning. Smakelijke verhalen als de moord op slot Padmos en de verschrikkelijke burgemeester die op landgoed Ekelenberg woonden, passeerden eveneens de revue. Zelfs een goed geplaatste mop ontbrak niet in het programma, zoals bleek toen gids Jos zijn ervaring met een cursus rietdekken deelde met zijn aandachtige publiek.

Uitschuifbaar spiegeltje

Regelmatig stonden de deelnemers onderweg stil bij een bijzondere plant of paddenstoel waarvan de gids of een van de deelnemers een interessant verhaal te vertellen had. Zoals bij de Dubbelloof-varen, een relatief weinig voorkomende plant die als speciaal kenmerk twee totaal verschillende bladsoorten heeft. De een vruchtbaar en de ander onvruchtbaar. Het meegebrachte uitschuifbare spiegeltje bleek een uitkomst bij het determineren van de paddenstoelensoorten. Aan de onderkant van de hoed van de paddenstoel valt daarbij namelijk veel informatie te winnen en dankzij de spiegel hoefde geen van de deelnemers ervoor op de knieën.

IVN werkt met enthousiaste vrijwilligers die na een opleiding tot natuurgids op pad worden gestuurd. De excursie van afgelopen zaterdag werd verzorgd door de afdeling Groene Zoom. Binnen de afdelingen worden overigens tal van activiteiten georganiseerd. Voor meer informatie: www.ivn.nl of Facebook: IVN Natuureducatie.

Onder leiding van IVN-gids Jos van Loon trok een groep belangstellende natuurliefhebbers afgelopen zaterdag door het Krabbenbos in natuurgebied Oudland.

Het was een goed jaar voor de paddenstoelen. Onderweg troffen de deelnemers vele tientallen soorten aan al waren de meesten wel in verregaande staat van ontbinding. Deze foto is dan ook al een maandje geleden genomen.

De afwisseling in het landschap maken het Krabbenbos interessant. Watergangen, dicht bos en open stukken, wisselen elkaar af.

Door: Dasja Abresch