Deel van winkels in centrum Steenbergen mag openblijven

STEENBERGEN – De lockdown die sinds vandaag van kracht is, heeft de lokale middenstand hard getroffen. Maar omdat winkels zoals de slager en groenteboer wel open mogen blijven, zal het centrum toch niet geheel uitgestorven zijn. Wel wordt er vanuit de gemeente en Ons Steenbergen goed in de gaten gehouden dat het niet te druk wordt in de straten. De winkels die wel hun deuren hebben moeten sluiten proberen door middel van online bestellingen nog iets van kerstomzet te draaien. 

Centrummanager Maikel Gijzen en Ons Steenbergen-voorzitter Kees de Bruin hingen na de persconferentie van maandagavond meteen aan de lijn met de plaatselijke ondernemers. “En vanaf 5 uur vanochtend zijn we in de Hema al bezig met het herinrichten van de winkel. Essentiële producten zoals voedsel en paracetamol mogen namelijk wel verkocht worden, net als rompertjes en andere babyspullen. Daarmee worden namelijk de supermarkten ontlast waar een hoge druk op komt te liggen. Wellicht zullen daar ook wat extra handjes heengaan om de boel te stroomlijnen”, vertelt De Bruin.

“Snel schakelen voor ondernemers”

Toen maandag aan het begin van de middag duidelijk werd dat er een lockdown aan zat te komen, gingen veel inwoners nog snel hun boodschapjes doen. Dat zorgde voor lange rijen bij de kassa’s. Inmiddels is duidelijk geworden dat naast de winkels met levensmiddelen ook drogisterijen en opticiens open mogen blijven. Voor de kledingwinkels en winkels met huishoudelijke artikelen geldt dat niet. Uitgerekend bij het aanbreken van de laatste twee drukste weken van het jaar blijven ze zitten met hun rekken vol kleding en cadeautjes. “Hoewel het een grote schok is wordt er toch direct geschakeld. Zij gaan inzetten op bestellen en bezorgen, maar het heeft hoe dan ook een grote impact”, zegt centrummanager Maikel Gijzen, die de ondernemers momenteel helpt waar mogelijk. 

“Zoveel mogelijk producten op social media laten zien”

Andrea Suijkerbuijk van lifestylewinkel De Suijkerpot is zo’n ondernemer die vol goede moed naar oplossingen aan het zoeken is. “We gaan aan de slag om zoveel mogelijk van onze producten op Facebook en Instagram te zetten. Mensen kunnen dan bellen of een what’s app-berichtje sturen en dan bezorgen we het pakketje of we sturen het op.” Het is extra wrang voor Suijkerbuijk omdat ze ook veel schade heeft ondervonden van de grote brand die afgelopen juni in het naastgelegen pand woedde. “Maar dat bekijk ik maar positief: er wordt binnenkort geschilderd en een nieuwe vloer gelegd. Als we straks in januari weer open mogen, ziet het er hier nog mooier uit. Met nog meer aanbod op het gebied van wonen, want daar is steeds meer behoefte aan sinds we met z’n allen thuiszitten”, aldus Andrea Suijkerbuijk. 

Foto’s: De naderende lockdown zorgde maandagmiddag voor rijen bij de winkels in Steenbergen. 

Door: Nicole van de Donk

Beelden bij dit artikel