Debuut Welbergse kinderboekenschrijver Jan van Kempen

WELBERG – De opdracht voor in het boek van Jan van Kempen, kersvers kinderboekenschrijver uit Welberg, is op zich al voldoende om de lezer nieuwsgierig te krijgen. ‘De E van Eline’, is de titel van het werk dat Van Kempen uit zijn pen liet vloeien. Een spannend verhaal met alle ingrediënten om jongens en meisjes in de leeftijd van 11 tot 15 jaar in de ban te houden: een speurtocht op een eiland, schijnbaar onoplosbare raadselen, intriges en spanning.

‘Eline tuurt in de verte. Daar ergens in het water moest het liggen: het onbekende eiland. Nog even en ze zouden het kunnen zien. Nog even maar en ze zouden de haven binnenvaren en er voet aan wal zetten. Eline had er weken naar uitgekeken’.

Mysterieus avontuur

Wie het boek van Van Kempen openslaat, steekt letterlijk en figuurlijk van wal. Samen met hoofdpersoon Eline stapt de lezer op de veerpont naar het eiland Schellingeroord. Daar wacht Eline samen met haar ouders en vriendin Dorthe een door haar gewonnen vakantie. Het lot brengt de meiden in het hotel van de familie Herrie waar zij vriendschap sluiten met de kinderen van de hoteleigenaar. Zij kunnen dan nog niet vermoeden dat deze vriendschap hen op het pad van een mysterieus avontuur brengt dat zij alleen door het oplossen van een raadselreeks tot een goed eind kunnen brengen.

Onbekende bestemmingen

Hoewel er geen in het oog springende overeenkomsten zijn tussen het tienermeisje Eline en haar bedenker Jan van Kempen, delen zij wel een leven dat hen via diverse omwegen naar onbekende bestemmingen heeft gebracht.

Het leven van Jan van Kempen begint in 1969 in Amstelveen. Na de middelbare school studeert hij Skandinavistiek in de hoop als vertaler aan de slag te kunnen. Helaas liggen de banen niet voor het opscheppen, waardoor hij uiteindelijk blijft werken in de supermarkt waar hij als 16-jarige is begonnen.

Opnieuw beginnen

Met het naderen van de eeuwwisseling blijkt er ook voor Van Kempen een wending in het verschiet te liggen. Hij moet voor zichzelf toegeven dat hij nooit gaat voldoen aan het verwachtingspatroon huisje-boompje-beestje. Althans niet zolang het de bedoeling is dat hij dit huisje dan deelt met een vrouw. Een overtuiging die niet met open armen ontvangen wordt in het streng gelovige gezin waarin Van Kempen opgroeit. Nadat hij een vaste relatie krijgt met Welbergenaar Ron Jansen, met wie hij inmiddels getrouwd is, is de keuze snel gemaakt. ‘Ik kreeg de kans om opnieuw te beginnen. In Amstelveen bleef ik maar rondtollen in mijn eigen wereld.’

Van taxichauffeur tot geestelijke gezondheidszorg

De verhuizing naar West-Brabant is slechts het begin van een van kettingreactie aan gebeurtenissen. Die begint met werken als taxichauffeur bij Buuron in Steenbergen. Daar komt Van Kempen in contact met verstandelijk gehandicapten die hij naar de dagbesteding rijdt. Dat spreekt hem dusdanig aan dat hij zich meldt bij de Stichting Dag- en Woonvoorzieningen, waar hij werkend en lerend direct aan de slag kan. Na er jarenlang met plezier gewerkt te hebben, maakt hij de volgende stap naar de geestelijke gezondheidszorg. Inmiddels is hij alweer jaren dik tevreden met zijn werk op de spoedeisende hulp op Vrederust.

Kinderen voor Kinderen

In de liefde en het werk gaat het Van Kempen dus voor de wind, maar toch blijft er toch nog één heimelijk gekoesterd verlangen knagen: het schrijven van een kinderboek. Een verlangen dat al een zekere mate van bevrediging vindt toen het door hem geschreven lied ‘Wereld van mijn Dromen’ in 2009 wordt uitverkoren voor de jubileum-cd van Kinderen voor Kinderen. Een nummer dat het ook dit keer weer heeft gered op het onlangs verschenen verzamelalbum met onder meer de Koningsdaghit ‘Doe de Kanga’.

'Ineens was het klaar'

Na een eerste, minder succesvolle, poging om een boek te schrijven pakt Van Kempen het anders aan. ,,Ik wist dat het een verhaal met een speurtocht moest worden. Dus heb ik eerst de raadsels verzonnen en er vervolgens het verhaal omheen gemaakt. Ik had tijdens het schrijven geen idee hoe het af zou lopen, maar ineens was het klaar.’’

Uitgever

Tussen de laatste pennenstreek van de schrijver en de eerste lezer die het boek openslaat, ligt echter nog een wereld van werk. Met als eerste stap het vinden van een uitgever. Dat blijkt een hele uitdaging. Nadat een aantal uitgeverijen nul op het rekest geeft, komt Van Kempen terecht bij Boekscout. Een uitgeverij die boeken per stuk drukt op het moment dat er vraag naar is. Daarmee is het wel aan de auteur zelf om er publiek voor te vinden. ,,Dat valt niet mee, maar ik zet door. Ik hoop dat ik de kans krijg om bij  scholen en dergelijke wat te komen vertellen over mijn boek.’’

Wie de ‘E van Eline’ wil lezen, kan er op verschillende manier aankomen. Het is voor 19,75 euro te koop bij boekhandel Vermeulen, via http://Boekscout.nl of per e-mail naar jan4u@home.nl te bestellen bij de schrijver zelf.