De Welberg krijgt echte ‘Wel-berg’

WELBERG – Fietsers en wandelaars die minder bekend zijn in de gemeente Steenbergen, willen zich bij het doorkruisen van de Welberg nog wel eens afvragen waar die zogenaamde berg zich dan zou moeten bevinden. De kern kent inderdaad weinig pieken of dalen, maar daar komt in 2019 verandering in. Dan krijgt het dorp namelijk een nieuw centrum, inclusief ‘Wel-berg’. Afgelopen dinsdag presenteerde Rho, adviseurs voor leefruimte, het concept-dorpsplan dat overwegend positief werd ontvangen.

De leerlingen van de Pius X hadden ’s middag de primeur gekregen. Zij hadden eerder ook al mee mogen denken over de invulling van het dorpsplein waarvoor zij een belangrijke doelgroep zijn. Uit alle wensen was onder meer de pannakooi waarin diverse balspelen gedaan kunnen worden meegenomen. Naast de kooi komt een groot speelelement  in de vorm van een berg waarop de kinderen naar hartelust kunnen klimmen en klauteren: de Wel-berg Bekeken wordt of er een waterspeelelement aan toegevoegd kan worden, als verwijzing naar de Wel in Welberg die duidt op een bron of beekje. Kunstenaar Iwaz gaat samen met de kinderen een kunstzinnig sausje over het plein gieten. “We denken voor de pannakooi bijvoorbeeld aan een sierlijst waarin het verhaal van de Welberg wordt verteld als een soort zoekplaatje.”

Vriendelijke entree

De Pius X heeft erin toegestemd om de helft van het schoolplein ‘op te offeren’ ten behoeve van het dorpsplein zodat de ruimte ook buiten schooltijden benut kan worden door de jeugd. Daardoor ontstaat er een ruim plein in een natuurlijke omgeving die volgens sommige leden van de werkgroep nog wel wat groener ingericht mocht worden. Aan deze groene wens wordt wel tegemoet gekomen in de brede talud-trap die als een verlengde van het plein naar De Boomvaart loopt. De treden hiervan worden ingezaaid met gras en bloemrijke perken waardoor het plein een vrolijke en vriendelijke entree van het dorp wordt.

Speeltoestellen

Naast gemeenschapshuis ‘de Vaert’, dat in de loop van dit jaar een fikse metamorfose krijgt, komt een jeu de boules baan te liggen en de stammen van bestaande bomen in het gebied worden in een aantal gevallen omringd met bankjes. Ook komt er een route met natuurlijke speeltoestellen die van de Boomvaart tot het binnenplein van de toekomstige woonwijk op het oude voetbalveld loopt. Deze wijk wordt in hoefijzervorm gebouwd en biedt ruimte aan zo’n 24 woningen.

Boos over brug

Niet iedereen is overigens even gelukkig met alle plannen. Bewoners van de Kapelaan Kockstraat die aan de overzijde van de nieuwe brug wonen die het gebied zal ontsluiten, uitten hun boosheid over dit onderdeel van het plan. Liever zagen zij dat de huidige toe-rit via de Pastoor Kerckerstraat wordt verbreed. De politiek heeft echter haar keuze al bepaald om van de huidige toe- en afrit een langzaam verkeersroute te maken zodat de bewoners nog slechts het instrument van bezwaar maken rest.

Foto: Landschapsarchitect Abel Coenen nam de toehoorders mee langs de plattegrond van het nieuwe dorpsplan Welberg.

Door Dasja Abresch