De Welberg in de greep van Halloween “Na de zomervakantie begint het al te kriebelen”

WELBERG – Het is aftellen geblazen voor de griezelfans op de Welberg en omstreken. Volgend weekend verandert het dorp weer in de ‘Helberg’ tijdens de jaarlijkse Halloween viering. Maar voordat de honderden bezoekers gillend door de straten kunnen, moet er achter de schermen veel werk verzet worden. Door de bewoners van het huis aan de Kapelaan Kockstraat 67 bijvoorbeeld die hun schuur elk jaar omtoveren tot spookhuis. Familie de Bont is met een groep vrienden al weken bezig met de voorbereidingen.

Het ziet er op deze zondagmiddag ontspannen en gezellig uit als de groep vrienden aan een drankje buiten zit. Maar hoewel de gezelligheid voorop staat, nemen ze de deelname aan de spooktocht zeer serieus. Vanaf de eerste editie in 2015 doen de dorpsgenoten er alles aan om hun griezelplek zo eng mogelijk te maken.

“Elk jaar na de zomervakantie begint het bij ons weer te kriebelen. Wat gaan we dit jaar doen en wat kunnen we nieuw bedenken?”, vertelt Masja de Bont. Voor haar op tafel ligt een schrijfblok met daarop de ‘to-do’ lijst van dit jaar. Het is niet het meest alledaagse boodschappenlijstje: oogballen maken, kruizen beschilderen en grafzerken maken.

Succes evenaren

“We willen elk jaar weer iets origineels bedenken. Vorige jaar hadden we een horrorrestaurant gemaakt, dat was behalve eng ook heel mooi geworden. Dat zal moeilijk worden om te overtreffen, maar we willen het succes zeker wel evenaren”, aldus Johan Helmons, ook lid van het creatieve vriendenclubje.

Hij is dit jaar uitverkoren om in een doodskist plaats te nemen. “En dan mag ik zijn ingewanden eruit gaan eten”, lacht zijn bijna –buurman Jan Vis.

Ieder lid van de bevriende gezinnen helpt mee, net als veel familie en vrienden. Terwijl de vrouwen in bebloede gewaden zullen ronddwalen, krijgen de kinderen ook een rol in het spel, die uiteraard nog niet verklapt zal worden. “Ze vinden het heel leuk om mee te doen. Het eerste jaar zaten ze zogenaamd opgesloten in de hondenbench en dat was een groot succes”, zegt Masja.

Voorpret

In het eerste jaar heeft de vriendenclub de opbouw allemaal op de dag zelf gedaan. Inmiddels weten ze hoeveel tijd en inspanning het kost en zijn ze er al dagen van tevoren mee bezig. “Maar we doen het met veel plezier. En de ideeën blijven komen; zo hadden we ooit bedacht om onze huizen te verbinden door een spook-pad achter aan te leggen. Dat bleek toch iets teveel van het goede. Maar we blijven dromen, want de voorpret is juist zo leuk”, vertelt Peggy Vis. Twijfel over deelname is er slechts een keertje geweest. “Dat was alleen maar omdat we de tocht zelf een keertje zouden willen lopen”, besluit Peggy Vis.

Foto 1: De vriendenclub is druk bezig met het maken van ‘enge’ voorwerpen voor Halloween.

Links vooraan Peggy Vis en rechts Masja de Bont.

Foto 2: Ook de kinderen helpen mee met de voorbereidingen. Van links naar rechts: Lars de Bont, Naomie Helmons, Jens de Bont en Jill Vis.

Door Nicole van de Donk