De wagen is klaar! Bouwclub D’óógte viert het met een feestje.

NIEUW-VOSSEMEER – Voor bouwclub D’óógte kan het carnaval beginnen. Zondagmiddag konden bouwclubs uit de omgeving hun creatie voor het carnaval van 2019 komen bekijken. Het was gezellig druk, het bier vloeide rijkelijk en én als klap op de vuurpijl was er óók nog een jubilaris.

We zijn al vanaf april bezig aan de wagen

De club uit ’t Vossenol hoopt dit jaar hoge ogen te gooien met hun wagen. Al vanaf april komen de bouwers wekelijks bij elkaar om aan hun wagen te bouwen. De wagen is weliswaar gekocht, maar het onderstel kon wel een fikse opknapbeurt gebruiken. Dat kan ook bijna niet anders, het onderstel is van 1987. De wagen werd compleet gestript en alle zaterdagen werd er druk geslepen en gelast. De laatste maanden waren de mannen zelfs dagelijks  aan het werk, met als resultaat de wagen die zondag gepresenteerd werd. “We hebben flink aangepakt” licht John Rijk, waardvoerder van D’óógte trots toe. “Onze club bestaat sinds dit jaar uit maar liefst 11 man. Allemaal besmet met het virus dat hier wel aan de klinken lijkt te hangen.” Hij bedoelt daarmee dat wanneer iemand eens komt kijken hoe het bouwen aan een carnavalswagen in z’n werk gaat, hij of zij het wat vindt, of niet. “Onze benjamin is pas 14 jaar. Hij komt op de fiets vanuit de polder naar ons bouwkot gereden. Hij is altijd present. Hij heeft een sleutel gekregen, dan hoeft hij als het regent niet buiten te wachten. Maar hij moet, als hij eerst binnenkomt wel koffie zetten natuurlijk.” knipoogt John lachend. Waarom het motto “We duike de boeken in”? “Op de wagen zijn schoolboeken te zien, we hebben dat thema verder uitgewerkt, zo ontstond het idee om met dit motto van start te gaan.” verduidelijkt John.

D’óógte is een hechte groep, sommigen zijn al 24 jaar lid

De bouwclub bestaat al minstens 18 jaar, John is zelf al 24 jaar actief bouwer. Zijn echtgenote is ook enthousiast lid, dat moet ook wel. “Als het thuisfront je niet steunt is het niet vol te houden. We zijn elke zaterdag van negen tot ongeveer zessen van huis. Na het bouwen drinken we samen een biertje, dus ben je lang van huis. Als het carnaval nadert zijn we nog vaker in het bouwkot, om nog maar niet te spreken over het carnaval zelf. We rijden 3 van de 4 dagen mee in optochten in de omgeving.” verklaart John. Ook zondag viel er weer een jubileum te vieren. Peter Muijlwijk is 11 jaar lid. In carnavalsland is dat natuurlijk een getal met speciale betekenis.

“De spa-rood is op!”

Terwijl in het bouwkot het feest in volle gang is, wordt op de achtergrond door alle leden van D’óógte flink aangepakt. Een paar mannen staan achter de bar, de bieromzet is belangrijk voor de kas, en geld komt er nooit genoeg binnen. Er worden broodjes frikandel verkocht en de muziek draait op vol volume. Is de keuken lopen de mannen in en uit. “De spa-rood is nu al op!” roept Wessel, de zoon van John. Dat is voor een carnavalsmiddag toch wel opvallend. “Nou, wij drinken tijdens ons voorbal niet. De wagen moet om zes uur nog weggebracht worden en wij steunen elkaar. Het zou niet eerlijk zijn als er 4 niet met de gezelligheid kunnen meedoen. Dus vandaar dat de spa er snel doorheen gaat. Maar we nemen er straks zeker nog eentje.” legt John uit. Wessel steekt zijn hoofd om de hoek van de deur: “Je moet komen pa, Peter staat al klaar om zijn dweil in ontvangst te nemen….”

Tekst: Tineke Feskens  Foto's: Jan de Langen © Steenbergse Courant / KijkopSteenbergen.nl