‘De Vaert verdient het om te blijven’

WELBERG – Niet voorzitter Jan Flameling maar penningmeester Peter Suijkerbuijk sprak de aanwezigen vrijdagavond toe tijdens de nieuwjaarsreceptie van het Welbergse gemeenschapshuis De Vaert. Flameling is momenteel herstellende van een hartinfarct waar hij eind vorig jaar door getroffen werd tijdens vrijwilligerswerk in Afrika. “U zult het dus zonder zijn spitse opmerkingen moeten stellen,” waarschuwde Suijkerbuijk bij voorbaat. De penningmeester schetste op eigen wijze een mooi beeld van het afgelopen jaar waarin ‘De Vaert’ volgens hem en de cijfers wederom bewees “de gezondste gemeenschapsvoorziening van de gemeente Steenbergen te zijn”.

“Dat dat geen vanzelfsprekendheid is, blijkt op een goede steenworp afstand hier vandaan wel,” verwees hij naar ‘’t Cromwiel’, waarvan het beheer momenteel behoorlijk onder vuur ligt.

Suijkerbuijk sprak de hoop uit dat de Welberg nog lang mag genieten van zijn gemeenschapsvoorziening. Het komende jaar wordt door gemeente, dorpshuis en de dorpsraad onderzocht hoe het dorpshuis vormgegeven zou moeten worden binnen het Dorpsplan Welberg. Dit plan voorziet in een upgrade van het centrumgebied en zal in 2018 zijn  beslag moeten krijgen.

Voor wat betreft De Vaert wordt binnen dit plan uitgegaan van drie optie: verbouw, nieuwbouw of verplaatsing van de voorziening naar de Corneliuskerk die sinds november 2014 leeg staat. Laatstgenoemde optie lijkt van de baan nu de verkoop aan een geïnteresseerde partij is afgeketst. De anoniem gehouden kandidaat had plannen om van de kerk een gemeenschapsvoorziening te maken. De geboden prijs was voor de Sint Annaparochie echter te laag.

De voorkeur van het bestuur van De Vaert gaat uit naar een verbouwing van de huidige voorziening. “Ook vanuit het kostenoogpunt voor de gemeenschap lijkt me dit de meest logische optie. De wijze waarop De Vaert gerund wordt, is een voorbeeld voor heel veel gemeenschapshuizen. Eigenlijk verdienen we het om gewoon door te gaan,” verdedigde Suijkerbuijk ‘zijn' Vaert met verve.

Foto’s Dasja Abresch©Steenbergse Courant