De Steenen Kamer verhuist maquette van Steenbergen naar De Heen

STEENBERGEN – De leden van Heemkundekring De Steenen Kamer hebben Steenbergen afgelopen zaterdag op de grondvesten doen schudden. Met vereende krachten pakten zij de vestingstad op en brachten haar naar haar nieuwe onderkomen: het kerkje van De Heen. Liever zagen de heemkundigen dat de maquette van de stad (want daar hebben we het hier over) binnen de vesting bleef. Daarvoor ontbreekt het echter aan ruimte. Een gemis dat bestuurlijk Steenbergen zich best eens op het fatsoen mag trekken, meent voorzitter van De Steenen Kamer, Gerard Baten.

De maquette is in 1960 gemaakt door Ruud Cleverens en had ooit een ereplaats in het gemeentehuis van Steenbergen. Van daaruit verhuisde klein-Steenbergen naar de Gummaruskerk, werd vervolgens opgeslagen bij gemeentewerken en bleef uiteindelijk verwaarloosd achter in de voormalige Yacinta kleuterschool. In 2013 redde de heemkundekring de miniatuurversie van de stad ternauwernood na verkoop van het gebouw. Er was toen al de nodige schade aan ontstaan mede doordat de kunststof kap die de kleine kunstwerken beschermde al was gesneuveld tijdens een van de verhuizingen.

Erkentelijk

De Steenen Kamer had het gevaarte nu wel gered, maar beschikt niet over voldoende eigen ruimte om deze op te slaan of te exposeren. Gelukkig is daar dankzij medewerking van Hans en Anja van Trier, verandering in gekomen. Afgelopen zaterdag vertrok de maquette naar De Heen waar hij vanaf nu te zien is in het kerkje. “We zijn er het echtpaar Van Trier bijzonder erkentelijk voor,” aldus de voorzitter. “Het neemt echter niet weg dat wanneer ik bestuurder van Steenbergen was, ik me toch af zou vragen, waarom inwoners van de kern Steenbergen een maquette van hun eigen stad moeten gaan bewonderen in De Heen!”

Overleden

De maker van de maquette, Ruud Cleverens, maakt het allemaal niet meer mee. Vorig jaar overleed de kunstenaar onverwacht op 63-jarige leeftijd in zijn woonplaats Halsteren. Hij werkte op dat moment aan zijn meesterwerk: een metersgrote maquette van zijn geboortestad Tilburg. “ Men heeft er voor gezorgd dat de maquette van Tilburg na zijn dood afgemaakt werd,” vertelt Baten. “Alle maquettes die hij maakte hebben nog steeds een bestemming en een plaats waar de gemeenschap ze kan bewonderen. Behalve in Steenbergen.”

Foto’s: met dank aan Ad van de Par

Met vereende krachten tillen leden van Heemkundekring De Steenen Kamer, de maquette van de stad Steenbergen haar nieuwe bestemming binnen. Het kerkje van De Heen biedt vanaf nu onderdak aan het kunstwerk.

Kunstenaar Ruud Cleverens uit Halsteren vervaardigde de maquette in 1960. Vorig jaar overleed hij plotseling. Cleverens werd slechts 63 jaar.